Podijeli ovu stranicu: 

članci 

Intro - IWD2017 ©Getty Image        

Iako su žene obrazovanije, i dalje primaju niže plaće od muškaraca. Također su manje zastupljene na upravljačkim poslovima. Samo jedna trećina menadžera u EU-u su žene, koje uz to zarađuju u prosjeku za četvrtinu umanjene plaće. Ove godine Parlament želi privući pozornost na položaj žena u gospodarstvu.

Osnaživanje žena: izazov pred modernom Europom        

Svake godine prigodom Međunarodnog dana žena Europski parlament istakne specifične teme koje se tiču položaja žena u društvu. Ove godine fokus je na jačanju položaja žena u gospodarstvu. Kada govorimo o rodnoj ravnopravnosti mnogo se toga još treba napraviti, bilo da se radi o podjeli rada u kućanstvu ili na poslu, u politici ili u školama, poručuju zastupnice Constance Le Grip i Anna Hedh iz Odbora za prava žena i ravnopravnost spolova. Više u videu.

infographic illustration on International Women's Day        

Svake godine na Međunarodni dan žena Europski parlament bavi se pitanjima vezanim uz ravnopravnost spolova i položaj žena u društvu. Ove godine Parlament poseban naglasak stavlja na položaj žena u gospodarstvu. Više u našoj infografici.

članci 

Female and male symbols depicting women equality. ©AP Images/European Union-EP        

Ove godine na Međunarodni dan žena Europski parlament u svom programu ističe važnost osnaživanja žena u gospodarstvu. U srijedu, 8. veljače, Ernest Urtasun (Zeleni, Španjolska) izvjestitelj na temu ravnopravnosti žena govorit će s izazovima uživo na Facebooku. Žene su i danas niže plaćane, primaju niže mirovine, slabije su zastupljene u politici te visokim položajima u gospodarstvu. Uključite se u raspravu i pratite događaje u parlamentu.