Online kupovina: Zaustavljanje geoblokiranja i preusmjeravanja stranica  

 
 

Podijeli ovu stranicu: 

Dobra vijest za ljubitelje kupovine putem interneta: s 3. prosincem je došao kraj uskraćivanju pristupa usluzi na temelju lokacije (tzv. geo-blockingu).

Europski parlament želi zaustaviti diskriminaciju korisnika kako bi svi građani jednako imali korist od jedinstvenog digitalnog tržišta. Stoga su zastupnici 6. veljače ove godine odobrili uredbu za zaustavljanje geoblokiranja, a od ponedjeljaka, 3. prosinca, ona postaje primjenjiva na:

  • fizičku robu, kao što je pokućstvo ili elektronika,
  • online usluge kao što su cloud računarstvo ili usluge smještaja i održavanja internetske stranice,
  • prodaju ulaznica za primjerice, festivale, koncerte i razna događanja.

 

Izvjestiteljica Roza Thun (EPP, Poljska) kaže: „Nakon roaminga i portabilnosti, stvarno sam ponosna što smo u suradnji s Europskom komisijom uspjeli pronaći rješenje problema geoblokiranja. Milijuni građana će imati koristi od ovoga.“

 

Što je geoblokiranje?

 

Radi se o bilo kakvom ograničenju na pristup online trgovini temeljem nacionalnosti, mjesta boravka ili IP adrese.

 

Primjerice, kada netko želi kupiti nešto s francuske web trgovine, ali odabirom željenog predmeta bez pitanja biva preusmjeren na lokalnu verziju stranice gdje ta roba nije niti dostupna, radi se o preusmjeravanju na temelju lokacije (tzv. "country redirect") i jednoj od težih prepreka razvoju internetske trgovine.

 

Drugi oblici diskriminacije su, primjerice, kada stranica ne prihvaća metodu plaćanja jer je kartica izdana u drugoj državi, ili kad se korisnik ne može registrirati na stranicu zbog svoje IP adrese ili mjesta boravka.

Zašto je uredba značajna?


Online trgovine dio su svakodnevnog života brojnih Europljana. Bilo da se radi o odjeći, elektronici ili pokućstvu, 57 posto građana kupilo je nešto putem interneta u 2017. Online šopingiranje je jedna od omiljenih aktivnosti internetskih korisnika, pa je čak 68 posto korisnika u 2017. koristilo te usluge.


Online kupovina nema granice. U 2017. trećina online kupaca kupila je robu od prodavača iz druge države članice. Međutim, prepreke za potpuno uživanje u internetskim prednostima i dalje su brojne.


Istraživanje Europske komisije analiziralo je na tisuće mrežnih stranica diljem EU-a i pokazalo da u samo 37 posto slučajeva korisnici iz druge države članice mogu bez problema kupiti robu ili uslugu. U ostalim slučajevima pristup im je bio ograničen zbog geografskog blokiranja.


Zaustavljanje geografskog blokiranja za druge proizvode


Europski parlament traži od Komisije da nastavi procjenu o geografskom blokiranju iduće dvije godine, uključujući pitanja autorskih prava kod e-knjiga i audio-vizualnih proizvoda - koji su za sada isključeni iz uredbe.