Sigurnost 

Proizvodi za tu kategoriju 

infographic illustration on benefits of closer cooperationon defence at EU level        

Sigurnost 
 

Po prvi put Europska unija troši novac na obranu. Zastupnici raspravljaju o prijedlogu za zajednički razvoj i kupovinu vojne opreme.

Parliament calls for stricter export controls on spyware technology        

Sigurnost 
 

Kontrola europskog izvoza trebala bi se provoditi nad tehnologijom kao što su sustavi nadzora, koja u krivim rukama postaje alat za kršenje ljudskih prava.

Better protection for children online        

Djeca provode sve više sati na internetu i često su izložena video sadržaju u kojem ima nasilja i govora mržnje. Za parlament jedan je od prioriteta bolje zaštititi djecu, stoga je u osvježenim pravilima o audiovizualnim uslugama Odbor za kulturu 25. travnja usvojio zajedničko stajalište. Kako zaštiti djecu od štetnog sadržaja? Više u videu.

LIBE committee        

Nekoliko dana nakon terorističkog napada na London njemački ministar unutarnjih poslova Thomas de Maizière i njegov francuski kolega Matthias Fekl razgovarali su o stanju sigurnosti u EU-u sa zastupnicima Odbora za građanske slobode i pravosuđe. Na sastanku u Europskom parlamentu u ponedjeljak 27. ožujka složili su se kako trebamo osigurati vanjske granice, bolje dijeliti informacije među državama članicama te boriti se protiv radikalizacije.

infographic illustration on benefits of closer cooperationon defence at EU level        

Države članice EU-a mogle bi postići mnogo više ako bi dijelile svoje obrambene kapacitete te bolje koordinirale i zajednički planirale. Trenutno se milijarde eura uzaludno troši zbog udvostručavanja, prekomjernih kapaciteta i prepreka javnoj nabavi u području obnove. O izvješću Parlamenta u kojem se traži ukidanje dupliranja kapaciteta raspravljali su zastupnici 15. ožujka.

Saznajte više        

Radikalizirani građani Europske unije koji putuju u Siriju i Irak kako bi se borili, sve su veća prijetnja: većinu terorističkih napada u Europi organizirali su domaći teroristi, neki od kojih su upravo bivši „strani borci“. Europski parlament glasao je 16. veljače o novoj direktivi za borbu protiv terorizma. Tekst koji je nastao nakon napada na Pariz u studenom 2015. predlaže, primjerice, kriminalizaciju pripremnih aktivnosti kao što su putovanja u svrhu organizacije terorističkih napada.

Media seminar on "European Law on Robotics"        

Sigurnost 
 

Neobični posjetitelji seminara za novinare o stvaranju zakona o robotici plijenili su pažnju 7. veljače u Europskom parlamentu. Priliku smo iskoristili za Facebook Live razgovor. Izvješće u kojem se traži pokretanje postupka za stvaranje pravnog okvira zastupnice Mady Delvaux (S&D, Luksemburg) na dnevnom je redu plenarne sjednice 15. veljače.