Autorska prava za digitalno doba: Parlament glasuje o slobodi panorame i tzv. geo-blokiranju  

 
 

Podijeli ovu stranicu: 

Infografika  

Pristup odabranom sadržaju nije vam dopušten zbog zemlje u kojoj se nalazite? Zastupnici Europskog parlamenta zahtijevaju adekvatno rješenje za bolji prekogranični pristup digitalnim uslugama i sadržajima zaštićenim autorskim pravima. U četvrtak, 9. srpnja, raspravljat će i glasovati o savjetodavnom izvješću zastupnice Julie Rede (Zeleni/EFA, Njemačka). Saznajte više u našoj infografici i pratite raspravu uživo.

Reda je analizirala implementaciju direktive o informacijskom društvu iz 2001. te u svom izvješću dala niz prijedloga za adaptaciju direktive za digitalno doba. "Kad je direktiva koja je trenutno na snazi predložena, nisu postojali pametni telefoni, YouTube ili Facebook", objašnjava Reda koja smatra da treba značajno ubrzati prekograničnu izmjenu sadržaja zaštićenih autorskim pravima.


Izvješće naglašava da zaštićen sadržaj treba biti dostupan preko granica država članica bez tzv. geo-blokiranja koje, primjerice, sprječava manjine da pristupaju sadržaju ili uslugama na svom jeziku. Međutim, naglašava se važnost izdavanja licenci za, naročito za audio-vizualnu i filmsku produkciju.


Fotografije javnih zgrada koje se koriste za komercijalne potrebe trebaju imati dozvolu vlasnika autorskih prava, kaže izvješće u obliku u kojem ga je usvojio Odbor za pravosuđe. Nakon kontroverzne rasprave u medijima, provizija o "slobodi panorama" možda ipak bude izglasana.


Izvješće odbora također poziva na iznimke u svrhu obrazovanja i istraživanja, naročito u slučajevima online edukacije i prekogranične razmjene studenata. Komisija treba procijeniti hoće li dozvoliti iznimke za iznajmljivanje e-knjiga u knjižnicama.


Očekuje se kako će zakonodavni prijedlog biti objavljen prije kraja 2015.