Podijeli ovu stranicu: 

Radikalizirani građani Europske unije koji putuju u Siriju i Irak kako bi se borili, sve su veća prijetnja: većinu terorističkih napada u Europi organizirali su domaći teroristi, neki od kojih su upravo bivši „strani borci“. Europski parlament glasao je 16. veljače o novoj direktivi za borbu protiv terorizma. Tekst koji je nastao nakon napada na Pariz u studenom 2015. predlaže, primjerice, kriminalizaciju pripremnih aktivnosti kao što su putovanja u svrhu organizacije terorističkih napada.

Zašto nova direktiva o protuterorizmu?

 

Direktiva protiv terorizma novi je alat za borbu protiv budućih i bivših „stranih boraca“ te pojedinaca. Prema procjenama, pet tisuća Europljana uključilo se u rat u Siriji i Iraku kako bi se borili na strani terorističkih organizacija, većina iz Francuske, Ujedinjenog Kraljevstva, Njemačke i Belgije. Prema izvješćima, prosječno se vrati oko 20-30 posto „boraca“, ali u slučaju konačnog poraza tzv. Islamske države narednih mjeseci, broj bi se mogao naglo povećati, upozorava Europol. Broj terorista - pojedinaca, koji pripremaju terorističke napade bez pomoći ili ne pripadajući nijednoj organizaciji, sve je veći, a policiji ih je teže pratiti.


Izvješće koje je dobilo zeleno svjetlo Parlamenta napisala je zastupnica Monika Hohlmeier (EPP, Njemačka). “Postigli smo dobru ravnotežu između sigurnosti i strogog provođenja temeljnih prava zato što nema smisla imati sigurnost bez prava“, objasnila je tijekom rasprave uoči glasovanja.


Zastupnici su glasali s 498 glasova za, 114 protiv i 29 suzdržana.


Što predlaže nova direktiva?


Glavne točke su kriminalizacija pripremnih aktivnosti kao što su putovanja u svrhu pripreme terorističkih napada (primjerice, putovanje u Siriju kako bi se borilo na strani IS-a, ili u druge države članice s planom izvršenja napada), izvršavanje ili odlaženje na edukaciju ili trening (bilo da se radi o odlasku u kampove ili edukaciju putem interneta), financiranje aktivnosti koje doprinose terorizmu te veličanje terorizma (primjerice dijeljenjem sadržaja na društvenim mrežama).


Idući koraci


Države članice imaju 18 mjeseci za pretvaranje usvojenih pravila u nacionalne zakone.