Vanjske granice EU-a čuvat će dodatnih 10 000 pripadnika granične straže 

Ažurirano: 
 
Stvoreno:   
 

Podijeli ovu stranicu: 

Kako bi se ojačala europska sigurnost, zastupnici su 17. travnja usvojili nova pravila o slanju dodatnih snaga u pripremi Europskoj graničnoj i obalnoj straži do 2027. godine.

„Moramo biti pravedni s onima koji zaslužuju zaštitu, strogi s onima koji vrebaju ranjive te čvrste ruke s onima koji žele prekršiti pravila“, poručuje Roberta Metsola (EPP, Malta) uoči glasovanja o novim mjerama za jačanje Agencije za europsku graničnu i obalnu stražu.


Posljednjih je godina na europske vanjske granice pristigao neobično velik broj migranata i izbjeglica koje traže ulazak u EU. Agencija će imati dodatnih 10 000 pripadnika do 2027. čime će se omogućiti učinkoviti povratci ljudi koji nemaju pravo ostati unutar EU-a. Nove snage sastojale bi se od zaposlenika agencije te od snaga koje bi obavezno morale izdavati države članice.


Cilj promjena je bolje upravljanje migracijama, sigurnost vanjskih granica te visoka razina sigurnosti unutar Unije. Snage u spremi bi na zahtjev bilo koje države članice izvršavale nadzor i upravljanje migracijama te se borile protiv prekograničnog kriminala. U hitnim slučajevima zemlje bi također mogle zvati vlastite postrojbe za brze odgovore.


Nova pravila stupaju na snagu 20 dana nakon što ih službeno odobre Parlament i Vijeće i objave u Službenom listu EU-a. Nove snage bit će spremne od 2021.

Broj pripadnika Agencije za europsku graničnu i obalnu stražu