“Orange the World” - Parlament poziva na jaču zaštitu ženskih prava  

 
 

Podijeli ovu stranicu: 

#OrangetheWorld 

Svaka treća žena u Europi iskusila je nasilje. Večer uoči Međunarodnog dana protiv nasilja nad ženama koji se obilježava 25. studenog zastupnici su pozvali EU da se pridržava istanbulske konvencije o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i obiteljskog nasilja, dok su zgrade Europskog parlamenta zasjale narančastim svjetlom.

Infografika 

#OrangetheWorld


Europski parlament u Bruxellesu večeras je obojen u narančasto kako bi se obilježio 25. studeni, Međunarodni dan protiv nasilja nad ženama.


 

Istanbulska konvencija


Konvencija Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji potpisana u Istanbulu najveći je međunarodni te prvi pravno obvezujući dokument koji osuđuje nasilje zasnovano na rodnom i spolnom identitetu kao kazneno djelo, predviđa sankcije i mjere za borbu protiv nekažnjavanja, sprječavanja nasilja i zaštite žrtava. Konvencija je stupila na snagu u kolovozu 2014., ali iako su je potpisale sve države članice, samo ih je 14 službeno pristupilo. Hrvatska nije među tim državama.


Ovog tjedna predsjednik Martin Schulz potpisao je pismo predsjedništvu Vijeća u kojem traži da se ubrza postupak na razini EU-a te da preostale države ratificiraju sporazum.


Europski problem


„Nasilje nad ženama ozbiljan je zločin i raširen je u Europi. Svakog dana, bilo u domovima, bilo u javnim prostorima ili na društvenim medijima, žene i djevojčice suočene su s nasiljem, diskriminacijom i zlostavljanjem. Rezolucijom pozivamo države članice da ratificiraju i implementiraju istanbulsku konvenciju te da Vijeće ubrza pristupanje konvenciji“, kaže Anna Maria Corazza Bildt, izvjestiteljica (EPP; Švedska).


„Nasilje nad ženama ekstremni je oblik diskriminacije i kršenje je ljudskih prava. Važno je da Unija ratificira konvenciju koja uključuje konkretne mjere za sprječavanje nasilja, zaštitu žrtvi i postupak protiv počinitelja.