Kako ublažiti klimatske promjene: Rješenja Europske unije 

 
 

Podijeli ovu stranicu: 

Photo by Ezra Comeau-Jeffrey on Unsplash 

Ublažavanje posljedica klimatskih promjena jedno je od temeljnih pitanja kojima se bavi Europski parlament. Saznajte više u našoj top vijesti.

Činjenice o klimatskim promjenama u Europi

Europska je unije treći najveći izvor stakleničkih plinova na svijetu nakon Kine i SAD-a. Energetski sektor odgovoran je ta 78 posto emisija u 2015. U 2018. EU je postavio cilj za rezanje emisija za 20 posto u usporedbi s razinama zabilježenim 1990. Ostvarenje cilja je neminovno: u 2015. količina stakleničkih plinova smanjena je za 22 posto u usporedbi s 1990.

Više u našem članku s infografikom.

Smanjenje emisija

U 2015. Europska je unija preuzela obveze iz Pariškog sporazuma te obećala smanjenje emisija za 40 posto ispod razina iz 1990. do godine 2030. Kako bi se smanjile emisije iz industrije postavljen je Sustav trgovine emisijama stakleničkih plinova (ETS od eng. Emissions trading system) koji ima za cilj smanjenje industrijskih emisija kroz trgovinu dozvolama za svaku tonu CO2 poduzeća emitiraju.

Za ostale sektore smanjenja se ostvaruju kroz nacionalne kvote koje se računaju temeljem bruto domaćeg proizvoda (BDP-a) po glavi stanovnika. Dio smanjenja također se postiže upravljanjem ili sadnjom novih šuma. Više o pravilima za zdrave šume u državama članicama.

Više o smanjenju emisija u različitim sektorima u našem članku.

Energetski izazov

EU se također bori protiv klimatskih promjena novim mjerama o čistoj energiji kojima je cilj povećati udio obnovljive energije te otvaranje mogućnosti za građane da proizvode vlastitu zelenu energiju. S druge strane, uvedene su mjere za bolju učinkovitost stambenih zgrada i kućanskih aparata.

Više o mjerama za čistu energiju.