Zviždači: Kako EU štiti građane koji djeluju u javnom interesu  

 
 

Podijeli ovu stranicu: 

Parlament je glasovao 16. travnja o minimalnim standardima zaštite za građane koji objave slučajeve kršenja zakona EU-a. Trenutno je zaštita zviždača fragmentirana po državama članicama.

Zviždači su imali ključne uloge posljednjih godina u otkrivanju skandala vezanih uz izbjegavanje i utaju poreza (npr. afere Lux Leaks i Panamski dokumenti) ili zlouporabu osobnih podataka (Cambridge Analytica). Međutim, brojne su nezakonite radnje ostale neotkrivene jer ljudi koji imaju saznanja često šute zbog straha da će izgubiti posao ili nešto gore.


„Moramo zaštititi građane zviždače koji štite europske interese“, poručuje izvjestiteljica Virginie Rozière (S&D, Francuska). „Oni nas štite, brane europsku demokraciju i europske zajedničke ciljeve“.


Glavne točke predloženog zakona


Cilj mjera, o kojima su se uvjetno dogovorili Parlament i države članice u ožujku, je olakšati i osigurati potencijalnim zviždačima da izvještavaju o nepravilnostima.


Pravila obuhvaćaju područja kao što su javna nabava, financijske usluge, sprečavanje pranja novca, javno zdravstvo, zaštitu podataka i slično.


Novim će se pravilima zahtijevati uspostava sigurnih kanala za podnošenje prijava kako unutar organizacija, privatnih ili javnih s više od 50 zaposlenih, tako i javnim tijelima. Nacionalne uprave morat će uspostaviti nezavisne kanale za prijavljivanje nepravilnosti, a zviždači će biti zaštićeni ako se izravno obrate tim vanjskim, nacionalnim kanalima i tijelima EU-a ili unutarnjim kanalima organizacija.


Direktiva također omogućuje javno objavljivanje nepravilnosti, primjerice, medijima, ukoliko nema povratnih informacija na prvotno upućenu prijavu, ako se radi o hitnoj opasnosti za javni interes ili postoji rizik od osvete.


Sve vrste osvete su zabranjene (suspenzije, nazadovanja na radnom mjestu, otpuštanja i sl.). Zaštita je zajamčena i ljudima koji pomažu zviždačima.


Države članice moraju omogućiti zviždačima pristup informacijama o kanalima za prijavu te o postupcima, zakonskoj, financijskoj i psihološkoj potpori.


Parlament za zviždače


Parlament godinama podržava zajednička pravila za zaštitu zviždača i o to je pitanje naglašeno u istragama vezanima uz porezne skandale. U rezoluciji iz veljače 2017. zastupnici su pozvali Komisiju da predloži pravila kako bi se zaštitili financijski interesi EU-a te su u listopadu iste godine ponovili zahtjev.


Idući koraci

Nakon što dogovorena pravila službeno potvrdi Vijeće, države članice imaju dvije godine za provedbu.