Infografika: Više od 20 milijuna žrtava trgovanja ljudima  

 
 

Podijeli ovu stranicu: 

Infografika 

Trgovina ljudima jedan je od najunosnijih zločina i u 21. stoljeću: više od 20 milijuna ljudi postali su žrtve prakse zbog seksualnog iskorištavanja, prisilnog rada i ostalih aktivnosti koje donose profit od preko 117 milijardi eura godišnje. Što se događa u EU-u? Saznajte više u našoj infografici na europski dan protiv trgovine ljudima.

„Prije pet godina EU je napravio velike korake kada je na snagu stupila direktiva protiv trgovine ljudima, međutim i dalje nemamo dovoljno zajednički pristup problemu što vidimo iz statistike. Broj pojedinaca koji su žrtve krijumčarenja je i dalje u rastu“, kaže izvjestiteljica Catherine Bearder (ALDE, UK).


U 2012. zemlje članice izvijestile su o ukupno 10 998 zabilježenih slučajeva trgovanja ljudima, od čega su 95 posto djevojčice i žene. Što se tiče prisilnog rada, 70 posto žrtava su muškarci. Većina žrtava i počinitelja kaznenog djela europskog su podrijetla.


Parlament protiv trgovine ljudima


Trenutno je na snazi direktiva protiv trgovanja ljudima usvojena 2011. koja pokriva prevenciju, podršku žrtvama i postupak protiv počinitelja. EU također ima strategiju s 40 različitih mjera i koordinatora koji nadzire njihovo provođenje.


Europski je parlament 2016. procijenio trenutnu strategiju i izdao preporuke kako poboljšati stanje kroz dvije rezolucije usvojene u svibnju i lipnju. Zastupnici su pozvali države članice da bolje provode postojeće zakone i pruže bolju pomoć žrtvama.


„Izbjeglička kriza još je više pojačala problem trgovanja ljudima, stoga moramo raditi sve što možemo kako bi zaštitili mnoge ranjive maloljetnike bez pratnje odraslih koji su naročito izloženi i koji lako mogu nestati“, istaknula je Bearder.