Podijeli ovu stranicu: 

Europski parlament glasat će danas, 15. veljače, o Sveobuhvatnom gospodarskom i trgovinskom sporazumu (CETA) s Kanadom o kojem su stranke pregovarale više od pet godina. Ako zastupnici odluče dati zeleno svjetlo, Sporazum bi mogao biti uvjetno primjenjiv već od travnja. Trgovina između EU-a i Kanade vrijedila je preko 60 milijardi eura u 2015. što će, prema očekivanjima, rasti za oko 20%. Saznajte više.

CETA uklanja gotovo sve carinske tarife između EU-a i Kanade, osim onih na javne usluge, audiovizualan sadržaj i usluge prijevoza te nekoliko poljoprivrednih proizvoda. Također omogućuje uzajamno priznavanje certifikata za širok raspon proizvoda, od električnih proizvoda do igračaka.


Kad bi Kanada bila u EU-u, bila bi sedma najveća zemlja po broju stanovnika (nakon Njemačke, Francuske, UK-a, Italije, Španjolske i Poljske) i peta po veličini po BDP-u od 1,4 bilijuna eura (nakon Njemačke, UK-a, Francuske i Italije). Računa li se BDP prema glavi stanovnika, Kanada stoji između Danske i Belgije.


Tko ima koristi od CETA-e?


Radnici


Bit će jednostavnije obavljati, primjerice, pravne, računovodstvene, inženjerske, dizajnerske i slične usluge u Kanadi. CETA omogućuje okvir za EU i Kanadu kako bi se priznale međusobne kvalifikacije u takvim zanimanjima. Također će biti lakše privremeno slanje radnika na drugu stranu Atlantika.


Tvrtke


Jednostavnije procedure olakšat će put europskim tvrtkama koje se žele širiti na kanadsko tržište. Ovim sporazumom Kanada otvara svoje javne natječaje europskim poduzećima više nego drugim trgovinskim partnerima, na federalnoj i lokalnoj razini. Kanada se također obvezala na transparentni postupak javne nabave - na jedinstvenoj internetskoj stranici. Naime, loš pristup informacijama jedan je najvećih prepreka kod probijanja na strano tržište.


Zaštita proizvoda iz EU-a


Europa će moći izvoziti gotovo 92% svojih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u Kanadu bez plaćanja carina. Međutim, indikacija o podrijetlu proizvoda zaštićena je pod CETA-om jer je Kanada pristala na zaštitu 143 oznake podrijetla. Niti jedna se ne odnosi na Hrvatsku.


Garancije


Sav uvoz iz Kanade treba zadovoljiti pravila i regulativu EU-a. CETA neće sniziti standarde za zdravlje i sigurnost, zaštitu okoliša ili zaštitu potrošača. Neće promijeniti kako EU regulira sigurnost hrane, uključujući genetski modificirane proizvode ili zabranu na govedinu tretiranu s hormonima.


CETA ne pokriva javne usluge tako da države članice mogu zadržati upravljanje te same odlučiti koje usluge će privatizirati (vodu, zdravstvo, obrazovanje...).


Novi mehanizam zaštite ulaganja


U odgovoru na pritisak parlamenta, kontroverzni izvan-sudski postupak arbitraže, tzv. ISDS (eng. Investor to state dispute settlement) prema koje su tvrtke imale pravo izbora arbitrara zamijenjen je sustavom suda za investicije (eng. Investment Court System, ICS) koji dopušta državama da biraju.


Sustav će biti javan, ne zasnovan na privremenim tribunalima te će imati profesionalne i nezavisne sudce koje imenuju EU i Kanada.


Transparentnost


Tekst sporazuma dostupan je na internetskim stranicama od kako su završili pregovori 26. rujna 2014. Prije nego stupi na snagu treba ga ratificirati Europski parlament, ali i nacionalni i regionalni parlamenti.


15. veljače 2017. Europski parlament odobrio je Sporazum s 408 glasova za, 254 glasa protiv te 33 suzdržana glasa. Više u priopćenju - poveznica je u desnom okviru.

Više 
  • Kanada je 12. najveći trgovinski partner EU-a (2015.) 
  • EU je drugi najvažniji trgovinski partner Kanade (nakon SAD-a).  
  • Kanada je četvrta najpopularnija destinacija za EU tvrtke.  
  • 28,3 milijarde eura uvoza u EU iz Kanade i 35,2 milijarde izvoza u Kanadu u 2015.