Izravan pristup glavnom izborniku (Pritisni „Enter”)
Pristup sadržaju stranice (pritisnite tipku „Enter”)
Izravan pristup ostalim internetskim stranicama (Pritisni „Enter”)

Zastupnici Europskog parlamenta utrli put za veću profesionalnu mobilnost unutar EU

Plenarna sjednica Priopćenje za tisak - Slobodno kretanje osoba09-10-2013 - 13:30
 
Doctor with stethoscope   Doctor with stethoscope ©Belga/Pressassociation/A.Matthews

Izglasan je novi nacrt zakona, kojim bi se uvela nova Europska strukovna iskaznica. Ona će olakšati doktorima, farmaceutima, medicinskim sestrama, arhitektima i drugim stručnjacima mobilnost u traženju posla po čitavoj EU. Isto tako zdravstvenim djelatnicima koji su podvrgnuti nekim disciplinskim mjerama ili su osuđeni za kazneno djelo, biti će zabranjeno obavljanje profesionalne djelatnosti u nekoj drugoj državi članici EU."Ove mjere olakšat će mobilnost stručnjaka, a staž će se priznati kao radno iskustvo", rekla je izvjestiteljica Bernadette VERGNAUD (socijaldemokrati, Francuska)


Lakše i brže prepoznavanje

Kako bi se potaknulo slobodno kretanje stručnjaka, uz osiguravanje učinkovitijeg i transparentnijeg i bržeg priznavanja kvalifikacija, potrebno je uvesti europsku strukovnu iskaznicu, kaže se u nacrtu zakona.


Sustav će se temeljiti na postojećem sustavu elektroničke razmjene informacija između država članica. To bi trebalo uštedjeti vrijeme i olakšati proces prepoznavanja. Stručnjaci bi zatražili od odgovorne službe u vlastitoj državi da pripremi i dogovori priznavanje kvalifikacija, a ne da podnositelji zahtjeva mora to tražiti od države od koje želi priznanje, kao što je to do sada bio slučaj.


Zdravstvenim djelatnicima, kao na primjer doktorima, medicinskim sestrama i farmaceutima, koji su podvrgnuti nekim disciplinskim mjerama ili su osuđeni za kazneno djelo, biti će zabranjeno obavljanje profesionalne djelatnosti u nekoj drugoj državi članici EU. Sve države članice EU trebaju biti obaviješteni o takvim disciplinskim mjerama u roku od tri dana, kaže se u tekstu.


Javna EU- baza podataka za regulirane profesije

U EU postoji oko 800 reguliranih profesija, od kojih je njih sedam automatski priznato u svim zemljama članicama pod postojećom Direktivom za kvalifikacije (Professional Qualifications Directive). To su: doktori, zubari, medicinske sestre, farmaceuti, primalje, veterinari i arhitekti.

REF : 20131008IPR21711
Ažurirano: ( 09-10-2013 - 14:46)
 
 
Kontakt
 
 
  • Maja OREL SCHWARZ
  • Press Unit
  • tisak-hr@europarl.europa.eu
  • Broj telefona(+32) 2 28 32357 (BXL)
  • Broj mobilnog telefona(+32) 473 86 49 74