Izravan pristup glavnom izborniku (Pritisni „Enter”)
Pristup sadržaju stranice (pritisnite tipku „Enter”)
Izravan pristup ostalim internetskim stranicama (Pritisni „Enter”)

Represivne mjere za strane terorističke borce i “usamljene vukove”

Plenarna sjednica Priopćenje za tisak - Pravosuđe i unutarnji poslovi16-02-2017 - 12:32
 

Kako bi spriječio rastuće prijetnje od stranih terorističkih boraca koji putuju u ratne zone u terorističke svrhe i tzv. “usamljenih vukova“ koji izvršavaju pojedinačne napade, Europski parlament u četvrtak je prihvatio nova sveobuhvatna pravila.


Novom direktivom o borbi protiv terorizma jača se pravni okvir EU-a za sprječavanje terorističkih napada i proširuje njegov djelokrug koji će odsad uključivati i prijetnje u nastajanju. Tekst su neformalno odobrili Europski parlament i Vijeće u studenom prošle godine.


Proširena lista kriminaliziranih pripremnih radnji uključuje:


  • inozemno putovanje s ciljem pridruživanja terorističkim skupinama i/ili povratak u EU s namjerom počinjenja terorističkog napada
  • regrutiranje za terorizam
  • izvođenje ili pohađanje obuke u terorističke svrhe
  • pomaganje, poticanje ili pokušaj izvođenja napada
  • javno poticanje ili veličanje terorizma i
  • financiranje terorizma i terorističkih skupina

Pomoć žrtvama terorizma


Direktiva također sadrži odredbe o neposrednoj pomoći žrtvama terorizma i njihovim obiteljima u slučaju napada. Primjerice, države članice trebaju osigurati sustave podrške koji će pravovremeno obavijestiti obitelj i rodbinu o mjestu hospitalizacije žrtve i pomoći samim žrtvama u povratku u državu u kojoj žive, ukoliko su se zatekli u drugoj državi tijekom napada. Podrška također uključuje i liječničku te psihološku pomoć te savjetovanje o pravnim i financijskim aspektima.


Sljedeći koraci


Države članice imat će 18 mjeseci da osiguraju primjenu novih pravila, od trenutka objave pravila u Službenom listu Europske Unije.


Velika Britanija i Irska neće biti vezane pravilima, ali ako ih žele primjenjivati mogu obavijestiti Europsku Komisiju. Danska neće biti pokrivena Direktivom.


Europski parlament u četvrtak je također usvojio nova pravila o pojačanju provjera na vanjskim granicama Europske unije s ciljem pojačanja unutarnje sigurnosti.Kontekst


Nova Direktiva Europskog parlamenta i Vijeća o suzbijanju terorizma, zamijenit će Okvirnu odluku Vijeća (2002/475/JHA).Procedura:  Redovni zakonodavni postupak, stajalište usvojeno prvim čitanjem

REF : 20170210IPR61803
 
 
Kontakt
 
 
 
 
   
5 000
Procjenjuje se da je barem 5 000 Europljana putovalo u ratne zone u Siriji i Iraku (Europol, TE-SAT report 2016).
(Pročitaj više)
Facts
 

Prema nedavnom izvješću Europolovog Europskog centra za borbu protiv terorizma, procjenjuje se kako bi terorističke napade u EU-u mogli izvršavati i pojedinci tzv. “usamljeni vukovi” i terorističke skupine. Također se predviđa da bi poraz ili slabljenje snaga ISIL-a u Siriji i Iraku moglo prouzročiti porast broja stranih terorističkih boraca u Europi.

 
 
EuroparlTV
 

Borba protiv terorizma