Izravan pristup glavnom izborniku (Pritisni „Enter”)
Pristup sadržaju stranice (pritisnite tipku „Enter”)
Izravan pristup ostalim internetskim stranicama (Pritisni „Enter”)

Godina 2018. bit će proglašena Europskom godinom kulturnog naslijeđa

Plenarna sjednica Članak - Institucije21-04-2017 - 11:39
 

Zajedničko kulturno naslijeđe je što čini Europu, definira zajednička sjećanja i stvara identitet. Također je važno kao dio ekonomije, jer promicanje kulturnog sektora otvara radna mjesta i potiče rast. Idućeg tjedna parlament glasuje o proglašenju 2018. godine Europskom godinom kulturnog naslijeđa. Više o inicijativi u razgovoru s izvjestiteljem Mirceaom Diaconuom (ALDE, Rumunjska).


„Javnost ponovno želimo osvijestiti o kulturnom nasljeđu. Želimo mu dati dostojanstvo koje zaslužuje te osnažiti vlastiti identitet. Istovremeno, to je prilika da ponovno otkrijemo što nas to čini Europljanima“, kaže izvjestitelj Diaconu.


Nakon završetka pregovora s vladama i komisijom, Parlament se izborio za proračun od osam milijuna eura iz postojećih sredstava za aktivnosti tijekom godine. Studije o sektoru kulture su pokazale da investicija od jednog eura donosi više od 20 eura.


Izvješće kaže kako je u tom sektoru u EU izravno zaposleno oko 300000 osoba, a još 7,9 milijuna radnih mjesta otvara se neizravnim putem.


Glavni ciljevi obilježavanja Europske godine kulturnog naslijeđa su promicanje uloge kulturnog naslijeđa kao temelja raznolikosti i međukulturnog dijaloga, poticanje izravnog i neizravnog doprinosa ekonomiji i društvu te stvaranje snažnog elementa Europske unije na međunarodnoj pozornici. Važno je napomenuti kako je promocija kulturnog blaga također odgovor na namjerno uništavanje kulturnog naslijeđa na Bliskom Istoku.

REF : 20170407STO70800