Izravan pristup glavnom izborniku (Pritisni „Enter”)
Pristup sadržaju stranice (pritisnite tipku „Enter”)
Izravan pristup ostalim internetskim stranicama (Pritisni „Enter”)

Parlament traži bolja prava za putnike u zračnom prometu

Plenarna sjednica Priopćenje za tisak - Promet05-02-2014 - 13:53
 
The flight board at Louis Armstrong International Airport show all flights cancelled   Zastupnici glasovali o pravima putnika u zračnom prometu - ©BELGA/LANDOV/B.DUKE

Naknada putnicima za zakašnjele ili otkazane letove i jasnija pravila za zračne prijevoznike u postupanju sa žalbama putnika, nova su pravila koje je odobrio Europski parlament u prvom čitanju u srijedu.


"Prava zračnih putnika tiču se skoro svakog građanina Europske Unije. To je borba David protiv Golijata, jer samo 2 % putnika zapravo dobi naknadu nakon što uloži žalbu protive neke zračne kompanije. Smatram da smo danas izglasali tekst kojim smo postigli razumnu ravnotežu u pravima za zračne prijevoznike i putnike. Poboljšali smo zaštitu potrošača s jedne strane, dok smo istovremeno prepoznali što od nas zahtijeva industrija, rekao je izvjestitelj Georges Bach (EPP, Luksemburg).


U skladu s novim pravilima zahtijevat će se od svakog zračnog prijevoznika da u svakoj zračnoj luci u kojoj djeluje postavi jednu odgovornu kontakt osobu koja će putnicima pružati potrebne informacije o njihovim pravima, uključujući i o postupcima za žalbu, radi pomoći putnicima i neposrednog djelovanja u slučaju otkazanog ili zakašnjelog leta, uskraćivanja ukrcaja i izgubljene ili zakašnjele prtljage.


Preusmjeravanje letova

 

Ako letovi kasne, informacije o novom polasku ili preusmjeravanju letova trebat će dati putnicima u roku od 30 minuta od planiranog vremena polijetanja


Putnicima se ne smije uskratiti ukrcaj pri povratnom putovanju, na temelju toga da nisu iskoristili polazno putovanje povratne karte


Prtljaga


Uz najveću dopuštenu težinu prtljage u kabini putnicima se dopušta da sa sobom u kabinu zrakoplova besplatno unesu osnovne osobne predmete ili imovinu kao što su kaputi i ručne torbe, uključujući barem jednu standardnu vrećicu s robom kupljenom u zračnoj luci.

Informacije o prtljagi trebat će biti jasno naznačene u procesu rezerviranja karte i tijekom registriranja na dolasku.


Žalbe


Ako zračna kompanija ne odgovori na žalbu u roku od dva mjeseca, onda se smatra da je prihvatila zahtjev za naknadu štete.

U slučaju izvanrednih okolnosti zračni prijevoznici nisu dužni platiti odštetu putnicima, ali su im dužni dati pisano objašnjenje. Nacrt zakona nudi čitavu listu tih izvanrednih okolnosti kao što su nalet ptica, politički nemiri ili nepredvidivi radnički nemiri.


Ako izvršni zračni prijevoznik može dokazati da je otkazivanje, kašnjenje ili promjena rasporeda uzrokovana izvanrednim okolnostima i da se kašnjenje, otkazivanje ili promjena rasporeda nisu mogli izbjeći čak i ako su valjano poduzete sve razumne mjere, ukupno trajanje smještaja koji prijevoznik osigurava može se ograničiti na najviše pet noćenja.


Stečaj


U slučaju otkazivanja leta zbog insolventnosti, stečaja, obustave ili prekida obavljanja usluga zračnog prijevoznika, putnicima koji čekaju imaju pravo na vraćanje novaca ili na preusmjeravanje. Zračni prijevoznici dokazuju da su poduzeli potrebne mjere, kao što je zaključivanje osiguranja ili stvaranje fondova za jamstva, kako bi se, prema potrebi, zajamčila skrb, vraćanje novaca ili preusmjeravanje putnika koji čekaju.


Bolja provedba zakona


Države članice moraju osigurati da njihova nacionalna provedbena tijela imaju dovoljne ovlasti za učinkovito kažnjavanje zračnih prijevoznika koji krše prava putnika.

Nacionalno provedbeno tijelo mora poduzeti sve mjere potrebne da se poštuju prava putnika.


Sljedeći koraci


Ovo glasovanje bilo je prvo čitanje Europskog parlamenta. U okviru postupka suodlučivanja sada Vijeće ministara može prihvatiti stajalište Parlamenta ili donijeti vlastitu poziciju o kojoj će onda raspravljati s Parlamentom.
Usvojen tekst dostupan ovdje (05.02.2014)

http://www.europarl.europa.eu/plenary/en/texts-adopted.html


Snimka rasprave (click on 05.02.2014)

http://www.europarl.europa.eu/ep-live/en/plenary/search-by-date


Snimka konferencije za novinare (05.01.2014)

http://www.europarl.europa.eu/ep-live/en/other-events/schedule

 

Izvjestitelj Georges Bach (EPP, LU)

http://www.europarl.europa.eu/meps/en/97293/GEORGES_BACH_home.html


Postupak

http://www.europarl.europa.eu/oeil/popups/ficheprocedure.do?reference=2013/0072(COD)&l=en


Više informacija

http://www.europarl.europa.eu/news/en/news-room/content/20140203BKG34647/html/Background-note-air-passenger-rights

REF : 20140203IPR34618
 
 
Kontakt