Podijeli ovu stranicu: 

Nova pravila za pilote trebala bi ojačati sigurnost letenja u EU 

Parlament je podržao nova pravila o maksimalnoj dužini letenja za pilote i kabinsko osoblje i sada je na Komisiji da ih usvoji. Podsjetimo, prošli tjedan Odbor za promet i turizam odbacio je prijedlog Komisije.


"Činjenica je da svi nacionalni sigurnosni autoriteti podržavaju ove mjere ", rekao je predsjedavajući Odbora za prometa i turizam Brian Simpson ( socijaldemokrati, Velika Britanija), koji se osvrnuo na nedostatak povjerenja oko predloženih mjera od strane nekih članova Parlamenta.


Današnje glasovanje pokazalo je da Parlament nije protiv mjera vremenskog ograničenja letenja koja je predložila Komisija. Ove mjere imaju za cilj poboljšati sigurnost letova, te pomoću njih smanjiti umor koji se javlja kod pilota nakon dugih letova. Nadalje, traži se ograničavanje noćnih letova do 11 sati, granica od 1000 sati leta za vrijeme leta tijekom 12 uzastopnih mjeseci i dodatni odmor nakon dužih letova, dva puta na mjesec 12 dodatnih sati odmora.


Trajanje dežurstva ne bi smjelo prekoračiti 16 sati za kombinirano trajanje dežurstva i sljedeće letačke dužnosti.


Nova pravila su usvojena pod postupkom po kojemu Parlament može odbiti nacrt provedbenih mjera, ali ne može ih mijenjati.