Podijeli ovu stranicu: 

Policajac nadzire operaciju  

Zahvaljujući novom sustavu nadzora granica (EUROSUR), EU članice biti će bolje opremljene kako bi zaštitile, otkrile i suzbile neregulirani priljev imigranata, ali isto tako kako bi spasili njihove živote. Ovaj novi sustav omogućit će članicama da dijele slike i informacije o nadzoru vanjskih granica.


Što je Eurosur?


Uspostava EUROSUR-a nužna je kako bi se povećala razmjena informacija i ojačala operativna suradnja među nacionalnim tijelima država članica, kao i s Europskom agencijom Frontex. EUROSUR tim tijelima omogućuje infrastrukturu i sredstva potrebna za poboljšanje informiranosti o stanju i sposobnosti reagiranja na vanjskim granicama država članica Europske unije u svrhu otkrivanja, sprečavanja i suzbijanja nezakonitog useljavanja i prekograničnog kriminala i doprinosa osiguravanju zaštite i spašavanju života migranata, na čemu su posebno inzistirali zastupnici EP-a.


"Samo ako imamo europski sustav nadzor granica spriječit ćemo da Sredozemno more postane groblje za izbjeglice, koji ga pokušavaju prijeći u malim brodovima i u potrazi za boljim životom u Europi. Da bismo spriječili tragediju kao kod Lampeduse potrebna je brza intervencija ", rekao je izvjestitelj Jan Mulder (Liberali, Nizozemska), u plenarnoj raspravi u srijedu.


Članice koje će se služiti EUROSUR-om moraju poštovati ljudska prava kao i načelo o zabrani protjerivanja, koje zabranjuje da se bilo koja osoba vrati u zemlju gdje mu je život ili sloboda u opasnosti.


Razmjena osobnih podataka u sklopu europske slike stanja i zajedničke obavještajne slike predgraničnog područja trebala bi se i dalje obavljati samo u iznimnim slučajevima.


Zabranjena je razmjena informacija kojom se trećoj zemlji dostavljaju informacije koje bi se mogle koristiti za identifikaciju osoba čiji zahtjev za pristupom međunarodnoj zaštiti je predmet ispitivanja ili koje su izložene ozbiljnom riziku mučenja, nehumanog postupanja ili kažnjavanja ili bilo kojeg drugog kršenja temeljnih prava.


Prema podacima iz Europske agencije za upravljanje operativnom suradnjom na vanjskim granicama (Frontex), više od 72 000 ljudi prešlo je ilegalno vanjske granice EU u 2012

Eurosur bi trebao počet s radom 2. prosinca 2013. (između ostalog i u Hrvatskoj, Sloveniji, Bugarskoj, Poljskoj, Italiji, Španjolskoj, Grčkoj itd.) u svim državama članicama s vanjskim granicama, te 1. prosinca 2014. u drugima članicama.