Podijeli ovu stranicu: 

Doctor with stethoscope ©Belga/Pressassociation/A.Matthews 

Izglasan je novi nacrt zakona, kojim bi se uvela nova Europska strukovna iskaznica. Ona će olakšati doktorima, farmaceutima, medicinskim sestrama, arhitektima i drugim stručnjacima mobilnost u traženju posla po čitavoj EU. Isto tako zdravstvenim djelatnicima koji su podvrgnuti nekim disciplinskim mjerama ili su osuđeni za kazneno djelo, biti će zabranjeno obavljanje profesionalne djelatnosti u nekoj drugoj državi članici EU.


"Ove mjere olakšat će mobilnost stručnjaka, a staž će se priznati kao radno iskustvo", rekla je izvjestiteljica Bernadette VERGNAUD (socijaldemokrati, Francuska)


Lakše i brže prepoznavanje

Kako bi se potaknulo slobodno kretanje stručnjaka, uz osiguravanje učinkovitijeg i transparentnijeg i bržeg priznavanja kvalifikacija, potrebno je uvesti europsku strukovnu iskaznicu, kaže se u nacrtu zakona.


Sustav će se temeljiti na postojećem sustavu elektroničke razmjene informacija između država članica. To bi trebalo uštedjeti vrijeme i olakšati proces prepoznavanja. Stručnjaci bi zatražili od odgovorne službe u vlastitoj državi da pripremi i dogovori priznavanje kvalifikacija, a ne da podnositelji zahtjeva mora to tražiti od države od koje želi priznanje, kao što je to do sada bio slučaj.


Zdravstvenim djelatnicima, kao na primjer doktorima, medicinskim sestrama i farmaceutima, koji su podvrgnuti nekim disciplinskim mjerama ili su osuđeni za kazneno djelo, biti će zabranjeno obavljanje profesionalne djelatnosti u nekoj drugoj državi članici EU. Sve države članice EU trebaju biti obaviješteni o takvim disciplinskim mjerama u roku od tri dana, kaže se u tekstu.


Javna EU- baza podataka za regulirane profesije

U EU postoji oko 800 reguliranih profesija, od kojih je njih sedam automatski priznato u svim zemljama članicama pod postojećom Direktivom za kvalifikacije (Professional Qualifications Directive). To su: doktori, zubari, medicinske sestre, farmaceuti, primalje, veterinari i arhitekti.