Podijeli ovu stranicu: 

Parlament je preinačio predložene rezove od strane Vijeća namijenjene istraživanju i zapošljavanju za 2014. godinu na današnjoj plenarnoj sjednici. Zastupnici su također poništili rezove za financiranje međunarodnih politika, kao što je humanitarna pomoć Bliskom istoku i sirijskim izbjeglicama i dodao sredstva za agenciju Frontex.


Parlament predlaže proračun od142.6 milijarde eura u obvezama i 136.1 milijarde u plaćanjima. U odnosu na ovogodišnji proračun ovi iznosi umanjeni su za 8.1 milijardu eura u obvezama i za 4.3 miljarde eura u plaćanjima. Vijeće je prethodno smanjilo Komisijn prijedlog proračuna za 240 milijuna u obvezama i 1.06 milijardi eura u plaćanjima. Ukupno 141.8 milijardi za obveze i 134.8 milijardi eura za plaćanje.Ne dirajte područja od vitalnog značaja za ekonomski oporavak, kažu zastupnici Europskog parlamenta


Za područja za koja zastupnici vjeruju da su od vitalnog značaja za poticanje gospodarstva, kao što su digitalna agenda, istraživanje, poduzetništvo i mjere zapošljavanja, Parlament traži dodatnih 34 milijuna eura.


Izbjeglice


Za pomoć na Bliskom istoku i izbjeglicama, zastupnici Europskog parlamenta glasovali su za ponovno uvrštavanje 250 milijuna eura koje je Komisija uključila u nacrt proračuna, i da još dodaju 50 milijuna eura. Također su glasovali za dodavanje sredstva za humanitarnu pomoć, pogotovo s obzirom na situaciju u Siriji .


Zastupnica Anne Jensen (Liberali, Danska) EU se mora držati svojih obećanja i obveza. Mislim da svatko razumije ozbiljnost situacije i potrebu za humanitarnom pomoći u tom području.Pregovori o "ogromnom" paketu


Alain Lamassoure, predsjednik Odbora za proračun (Europska pučka stranka, Francuska) osvrnuo se na mnoga otvorena pitanja: "Očekuju nas pregovori o ogromnom paketu, uključujući i o izmjenama proračuna za 2013. i 2014. godinu i višegodišnji financijski okvir 2014.-2020. Parlament preuzima svoju odgovornost ovaj tjedan kako bi omogućio Komisiji da plati račune od sljedećeg mjeseca nadalje. Svi mi, Vijeće, Komisija i Parlament, sada moramo preuzeti odgovornost u teškim pregovorima koji nas očekuju. Ali jedna stvar neka bude jasna: Parlament neće dopustiti da se deficit prelije u iduću godinu".

Sljedeći koraci

Nakon glasovanja na plenarnoj sjednici u Strasbourgu, Parlament i Vijeće imat će 21 dan za "postupak usklađivanja" kako bi postigli dogovor. Ako se dogovore, konačno će glasovanje biti u studenom


U međuvremenu Parlament očekuje odluku Vijeća da odobri rebalans proračuna N ° 8 (3.9 milijarde eura) To je iznos koji je potreban za pokrivanje ovogodišnjeg proračunskog manjka. Čeka se odluka Vijeća da to odobri, jer je to preduvjet za Parlament kako bi dao svoj ​​blagoslov za dugoročni proračun 2014.-2020.