Podijeli ovu stranicu: 

Network cables. ©BELGA/AFP/T.Coex  

Zastupnici EP-a traže obustavu zajedničkog (EU-SAD) programa za praćenje financija terorističkih organizacija (tzv. TFTP, Terrorist Finance Tracking Programme) nakon navodnog neovlaštenog upada u međunarodni sustav bankarskih transakcija SWIFT od strane američke sigurnosne službe NSA.


Rezoluciju su podnijeli klubovi zastupnika Socijaldemokrata, Liberala i Zelenih i usvojena je sa 280 glasova i 254 protiv.


Iako Parlament nema službene ovlasti pokrenuti suspenziju ili prestanak međunarodnog sporazuma, "Komisija će morati djelovati ako Parlament povuče svoju potporu sporazumu", kaže se u tekstu. Dodaje se da će Parlament uzeti u obzir Komisijin odgovor na ovaj zahtjev pri ocjeni hoće li dati svoj pristanak budućim međunarodnim sporazumima.


Europol istraga


Zastupnici Europskog parlamenta osuđuju činjenicu da niti jedna država članica EU nije istražila ove tvrdnje ili upitala Europol da to učini. Oni pozivaju članice EU da odobre upit putem Europola.


U ponedjeljak navečer Odbor za građanska prava je potvrdio prijedlog zakona o zaštiti podataka, o kojem će se nadolazećih mjeseci pregovarati s državama članicama. Prema odluci zastupnika, internetski korisnici trebaju imati više ovlasti nad osobnim podacima.

Jača zaštita osobnih podataka


Jača zaštita osobnih podataka i strože financijske kazne za tvrtke koje ne poštuju pravila, među novim su odredbama o zaštiti podataka.Parlament ističe da se bilo koji sporazum sa SAD-om koji se tiče izmjene podataka mora temeljiti na dosljednom pravnom okviru za zaštitu podataka, koji nudi pravno-obvezujuće standarde namjernog ograničenja, informacija, pristupa, ispravaka, brisanja i odštete.


Pozadina


TFTP sporazum između EU i SAD-a o obradi i prijenosu bankovnih podataka za praćenje financijskih tokova terorističkih skupina, stupio je na snagu u kolovozu 2010. Novinska izvješća navode da je američka Nacionalna sigurnosna agencija (NSA) neovlašteno pristupala osobnim financijskim podacima građana EU obrađene od strane belgijske tvrtke SWIFT. Vlastima SAD-a je pristup tim financijskim podacima strogo ograničen sporazumom TFTP.