Podijeli ovu stranicu: 

Studenti podržavaju ERASMUS+ ©BELGA/BELPRESS 

Pomoću novog programa EU, Erasmust+, financirat će se stipendije za studente, nastavnike, trenere i šegrte za studij u EU. Program Erasmus+, odobren je od strane Europskog parlamenta u utorak. Omladinski lideri, volonteri i mladi sportaši također će imati pravo zatražiti stipendiju. Novi mehanizam jamstva također će omogućiti studentima magisterija uzimanje jeftinijih kredita za studij u inozemstvu.

Program Leonardo da Vinci traje od 1995. godine i postigao je veliki uspjeh. Mi ne počinjemo od nule u borbi protiv nezaposlenosti mladih, tu su naši prijašnji napori i programi za trening, mobilnost, ali moramo voditi brigu o postojećim programima i adekvatno ih financirati", rekla je izvjestiteljica Doris Pack (kršćanski demokrati, Njemačka) u raspravi prije glasovanja na plenarnoj sjednici .


Erasmus+ će okupiti EU programe za obrazovanje, osposobljavanje i programe za mlade Comenius, Erasmus, Erasmus Mundus, Leonardo da Vinci (stručno osposobljavanje) i Grundtvig pod jedan jedinstveni program, te će po prvi put uključiti i financiranje za sport.


S ukupnim proračunom od oko 147 milijarde eura, Erasmus + će pomoći mladim ljudima u dobi od 13 do 30 godina da studiraju u inozemstvu, te će omogućiti studentima magisterija uzimanje povoljnijih kredita u rasponu od 12 tisuća eura (za jednogodišnji magisterij) i 18 tisuća eura (za dvogodišnji magisterij), ako se odluče na studiranje unutar EU. Europski parlament ističe da ovaj mehanizam ne smije zamijeniti postojeći nacionalni sustav potpora ili spriječiti stvaranje aktivnih mehanizama na nacionalnoj razini.


Erasmus+ će također podržati nova partnerstva između nastavnih institucija i tvrtki. "Savez znanja" i "Sektor vještina" treba omogućiti obuku u stvarnom radnom okruženju, nove nastavne pristupe i nove tečajeve prilagođene svijetu rada.


Dodatne informacije dostupne su u informativnoj bilješci (link na desnoj strani).