Podijeli ovu stranicu: 

Euro novčanica © BELGA/EASYFOTOS/CHROMORANGE/K.NI  

Nakon mjeseci teških pregovora, Europski parlament je u utorak dao svoj blagoslov za proračun EU koji obuhvaća razdoblje od 2014.-2020. godine. Svi uvjeti navedeni u srpanjskoj rezoluciji - koja je uslijedila nakon političkog sporazuma na najvišim razinama između Europskog parlamenta, irskog predsjedništva i Europske komisije - napokon su ispunjeni. Ukupni proračun za sljedećih sedam godina je 960 milijardi eura u obvezama i 908 milijardi eura u plaćanjima (prema cijenama iz 2011. godine).

Deficit otklonjen


Prvo, Europski Parlament tražio je da se se višekratni nedostaci u isplatama, koji su gotovo onemogućili Europskoj komisiji da ispuni svoje pravne i financijske obveze u posljednjih nekoliko godina, isprave kako bi se izbjeglo da 2014. godina započne s deficitom. Države članice pristale su dodati još 3.9 milijardi eura za 2013. godinu.


Zakonska osnova za sve EU programe


Drugo, Europski parlament je također inzistirao da se sve pravne podloge za različite EU programe finaliziraju na temelju su-odlučivanja između Europskog vijeća i Europskog parlamenta. Kao rezultat toga na ovoj plenarnoj sjednici glasovat će se o mnogim važnim programima.

Vlastiti resursi


Treće, Europski parlament inzistirao je na osnivanju radne skupine koja će se baviti pitanjem "vlastitih resursa" i reformom dohodovnih aranžmana EU, s obzirom da je trenutni sustav, sa svim svojim iznimkama, popustima, različitim izvorima financiranja i ovisnosti o nacionalnim proračunima postao neobjašnjiv. Zemlje članice pristale su na osnivanje ove grupe, koja će početi s radom odmah.

Najbolje iskoristiti svaki euro


Sporazumom Europskog parlamenta u lipnju 2013. godine osigurani su ključni prioriteti u pregovaračkom mandatu. Među njima je i puna fleksibilnost, čime se omogućava preseljenje neplaćenih sredstava između godina i široka fleksibilnost za obveze, kako između godina, tako i između kategorija izdataka. Ova fleksibilnost je potrebna kako bi se osiguralo korištenje svakog eura tamo gdje je najpotrebnije, pogotovo sada kada se godišnji proračuni smanjuju.

Srednjoročna revizija


Drugi ključni uspjeh Europskog parlamenta je umetanje "revizijske klauzule", u kojoj će se od Europske komisije zahtijevati predstavljanje pregleda i funkcioniranja Višegodišnjeg financijskog okvira u 2016. godini, uz puno uvažavanje ekonomske situacije u to vrijeme. Zastupnici također traže da se skrati period trajanja financijskog okvira sa sedam na pet godina.