Podijeli ovu stranicu: 

legalno preuzimanje glazbe s interneta bit će dostupno svim Europljanima ©BELGA/EASYPHOTOSTOCK/L.DOLGACHOV 

Nova pravila o kolektivnom upravljanju autorskim pravima i dozvolama za internetsko korištenje glazbenih djela, usvojena u utorak u EP-u, imaju za cilj olakšati ponuđaču usluga internetske glazbe dobivanje dozvole kojom će moći puštati muziku u više zemalja Europske unije. Ovim zakonom, već neformalno dogovoren s Vijećem, omogućit će se istovremeno licenciranje glazbenog sadržaja u svim članicama, te osigurati da su prava umjetnika bolje zaštićena i njihove autorske naknade plaćene na vrijeme.


"Direktiva će učinkovito štititi interese europskih autora i omogućiti krajnjim korisnicima diljem Europe pristup sadržaju zaštićen autorskim pravima", rekla je izvjestiteljica, Marielle Gallo (kršćanski demokrati, Francuska). "Ta direktiva je jasan signal da se autorska prava lako mogu prilagoditi i na Internetu. Autorska prava imaju bitnu ulogu u digitalnoj ekonomiji ", dodala je.

 

Prekogranične dozvole za EU digitalnu glazbu


Ovim prijedlogom omogućit će se istovremeno licenciranje glazbenog sadržaja u svim državama Europske unije. Nakon što nova pravila stupe na snagu, legalno preuzimanje glazbe s interneta bit će dostupno svim Europljanima, bit će jednostavnije te time i jeftinije. Uz pomoć multinacionalnih dozvola, ponuđačima će biti jednostavnije puštati muziku diljem Europe.


Očuvanje kulturne raznolikosti

 

Kako bi se osiguralo da autori u svim državama članicama imaju pristup multinacionalnim dozvolama koje su važeće u više zemalja i da se očuva kulturna raznolikost, organizacije za kolektivno upravljanje pravima koje izdaju autorska prava samo u jednoj zemlji, imat će mogućnost zahtijevati od druge organizacije da predstavlja njihov repertoar.


 

Plaćanje autorskih naknada na vrijeme


Države članice osiguravaju da organizacija za kolektivno upravljanje pravima redovito raspodjeljuje i plaća iznose koji pripadaju svim nositeljima prava koje zastupaju. Organizacija za kolektivno upravljanje pravima provodi čim prije takvu raspodjelu i plaćanje, a najkasnije devet mjeseci od kraja financijske godine u kojoj su prikupljeni prihodi od prava.

 

Nositelji prava imaju pravo ovlastiti organizaciju za kolektivno upravljanje pravima po svom izboru da upravlja njihovim pravima, kategorijama prava ili vrstama djela ili drugim predmetima djelatnosti po njihovom izboru.


Sljedeći koraci


Ova direktiva stupit će na snagu u državama članicama 24 mjeseci nakon što je prihvati Vijeće.