Podijeli ovu stranicu: 

Cell phone and different plugs from chargers - ©BELGAIMAGE/AGEFOTOSTOCK/McPHOTO/ODE 

Europski paralment podržao je danas set novih pravila kojima bi se proizvođači obvezali na proizvodnju univerzalnog punjača za sve vrste mobilnih telefona, čime bi se smanjilo bacanje nepotrebnih punjača, troškovi i gnjavaža potrošača.

„Modernizirana Direktiva o radijskoj opremi je učinkovit alat za sprečavanje smetnji između različitih radio uređaja i opreme. Posebno mi je drago što smo se dogovorili o uvođenju univerzalnog punjača. To je u interesu i potrošača i zaštite okoliša. Ovim će se zaustaviti nepotreban otpad punjača i 51 000 tona elektroničkog otpada godišnje,“ rekla je izvjestiteljica Barbara Weiler (S&D, Njemačka).


Interoperabilnost između radijske opreme i dodataka kao što su punjači pojednostavljuje uporabu radijske opreme i smanjuje nepotreban otpad i troškove.


Praćenje nesigurne radio opreme


Zastupnici su također podržali odredbu koja bi vlastima omogućila dodatni nadzor tržišta za otkrivanje radijske opreme koja ne udovoljava novim sigurnosnim pravilima.


Koristeći informacije država članica i nakon iscrpne analize, Europska komisija će identificirati one kategorije opreme koja će se morati registrirati prije nego što se stavi na tržište. Slična baza podataka već djeluje u SAD-u.


Sljedeći koraci


Nacrt zakona mora još službeno potvrdit Vijeće.Države članice imat će dvije godine na raspolaganju za prenošenje pravila u nacionalna zakonodavstva, a proizvođačima će se dodati još jedna godina (ukupno 3) kako bi zadovoljili postavljene norme.