Podijeli ovu stranicu: 

Putovanja u paket aranžmanima ©Belga/Easyfotostock/Zoonar/A.Varbenov 

Turistima koji sami slažu svoj putni paket od usluga koji se prodaju na internetu potrebna je dodatna zaštita, kao što imaju oni turisti koji će kupiti putni paket kod tradicionalnih turističkih agencija, kažu zastupnici Europskog parlamenta. Nacrt zakona izglasan u srijedu želi osigurati putnicima da ne ostanu zaglavljeni na nekoj turističkoj destinaciji samo zato što je njihova zrakoplovna kompanija ili turistička agencija bankrotirala.

Isto tako želi ih se zaštititi od oštrih povećanja cijena ili promjene u rasporedu letenja, te im osigurati prava za vrijeme „nepredviđenih“ okolnosti.


Online prodaja znatno je promijenila način na koji se putovanja danas rezerviraju i mnogi paket aranžmani nisu obuhvaćeni sadašnjim pravilima EU-a, koji datiraju još od 1990. Međutim, mnogi od tih odmora kupljenih na internetu nisu pokriveni aktualnim pravilima i putnici riskiraju završiti u pravnoj sivoj zoni što može biti skupo. Novi zakon postavio bi jasnija pravila o paket aranžmanima koja se sastoje od kombinacije različitih elemenata, kao što su letovi, hotelski smještaj i najam automobila.


Zastupnici Europskog parlamenta također inzistiraju da se putnicima treba jasno reći prije nego što sklope ugovor ako njihov turistički aranžman ne predstavlja paket i ako ne nudi istu razinu zaštite kao paket putovanje.

 

 

S izmijenjenom definicijom o putnim aranžmanima sada je jasno što je paket aranžman. Putnici trebaju biti informirani o svojim pravima. Izmijenjena direktiva predviđa visoku razinu zaštite potrošača i informacije", rekao je izvjestitelj EP-a, Hans-Peter Mayer (EPP, DE).


Nova pravila jamče:


  • Putnici će biti vraćeni u domovinu, ako im organizator putovanja zapadne u probleme, dok su na odmoru. Ako je moguće, putnicima bi se pružila mogućnost nastavka putovanja prije polaska kući, kažu zastupnici Europskog parlamenta;
  • Cijene se mogu podignuti tek nakon što je ugovor sklopljen zbog posebnih razloga: kao što je povećanje cijena goriva i poreza. Ako se cijena poveća za više od 8% (Komisijin prijedlog 10%), putniku se treba ponuditi drugi odmor ili mu se novci moraju vratiti;
  • Organizatori ne bi smjeli znatno promijeniti raspored letenja, dakle ne više od tri sata, nakon što se zaključio ugovor o prodaji putnog paketa;

·         Ako su putnici spriječeni vratiti se kući na vrijeme zbog "neizbježnih" i "nepredviđenih" okolnosti, kao što su prirodne katastrofe ili teroristički napad, putnička agencija mora organizirati smještaj sličnog standarda izvorno rezerviranog smještaja ili alternativno platiti boravak do pet noći do 125 € po noći, traže u izvješću zastupnici Europskog parlamenta (prijedlog Komisije navodi tri noći i ne više od 100 eura za noć).


Više o pravilima možete naći na linku:informativna bilješka.


Sljedeći koraci

 

Ovim glasovanjem se zatvorilo prvo čitanje. Očekuje se da će pregovori s državama članicama započet nakon izbora u svibnju.