Podijeli ovu stranicu: 

Eurozastupnici traže ograničenje naknada za kreditne kartice na 0,3 posto vrijednosti transakcije - ©BELGAIMAGE/JUICEIMAGES/I.Lishman 

Prema novim pravilima naknade koje banke obračunavaju za plaćanje kreditnim karticama biti će ograničene. Eurozastupnici također su izglasali u četvrtak mjere kojima bi internetsko plaćanje bilo sigurnije, jeftinije i pružilo korisnicima više mogućnosti.


Naknade za plaćanje kreditnim karticama koštaju trgovce u EU preko 10 milijardi eura godišnje, kaže Europska komisija. Ove naknade nisu jasne korisnicima kartica. One se također razlikuju između zemaljačlanica EU-a, jer one nisu utvrđene zakonom, većih određuju nacionalna tijela za konkurenciju. Trgovcima se naplaćuje za svaku transakciju kartice i dodaju se troškovi na cijenu dobara i usluga koji se


Naknade: jasne i ograničene


Naknade koje banke naplaćuju za obradu transakcije kod plaćanja Vizom ili MasterCardom trebale bi biti ograničene na 0,3 posto vrijednosti za transakcije kreditnim karticama te 7 centi ili 0,2 posto (ovisi koja je vrijednost niža) za debitne kartice. Ograničenja bi se trebala provoditi u domaćim i međunarodnim transakcijama u Europskoj uniji.


Sigurnije plaćanje na internetu


Sigurnosna pravila za online naplatu, o kojima se isto glasalo u četvrtak, moraju biti osvježena i obnovljena kako bi ostala u korak s tehničkim napretkom, razvojem tržišta i sve većim brojem transakcija koje se provode na internetu.


Informacije koje se traže kako bi naplata prošla, vrijeme obrade i sve povezane naknade trebaju biti jasno napisane. Kupci trebaju imati pravo na korištenje uređaja i računalnih programa za sigurnu naplatu koje omogućavaju neovisni proizvođači, odnosno treće stranke koje su autorizirane za uslugu naplate.


Neovlaštene naplate trebaju biti vraćene kupcu u roku od 24 sata od kako su primijećene, ali klijenti mogu biti obvezani da snose troškove nezakonitog korištenja ili ukradene kartice i uređaja, do najviše 50 eura.