Podijeli ovu stranicu: 

Stop trafficking pets, urge MEPs ©AP Images/ European Union-EP  

EP je glasao u četvrtak o uvođenju kompatibilnih sustava za registraciju kućnih ljubimaca, pasa i mačaka u državama članicama. Sve je veća zabrinutost zbog masovne ilegalne trgovine kućnim ljubimcima koji se često loše uzgajaju i zbog opasnosti od širenja bolesti.

Trgovina kućnim ljubimcima sve je više povezana s organiziranim kriminalom, te se procjenjuje da je treća najprofitabilnija vrsta ilegalne trgovine unutar EU-a, nakon narkotika i oružja. Ona također predstavlja rizik za javno zdravstvo, kažu zastupnici Europskog parlamenta.

U neobvezujućoj rezoluciji EP poziva Komisiju da osigura da sve države članice imaju kompatibilne sustave za registraciju kućnih ljubimaca, pasa i mačaka, te da razmisli o bazi podataka i za druge kućne ljubimce. Zastupnici smatraju da bi se kompatibilnošću sustava identifikacije i registracije pasa i mačaka smanjio opseg krivotvorenja dokumenata i nezakonitog trgovanja, čime bi se poboljšala dobrobit životinja i zdravlje životinja, te bi se lakše otkrio izvor izbijanja bolesti.


Iako mnoge države članice imaju obvezne sustave identifikacije i registracije kućnih ljubimaca, postoje razlike među vrstama pohranjenih podataka i životinjama obuhvaćenim uvjetima identifikacije i registracije. Svi nacionalni podaci iz sustava identifikacije i registracije trebali bi biti kompatibilni, rekli su zastupnici. Također su istakli da osobne podatke vlasnika i prodavača kućnih ljubimaca treba poštovati u skladu s relevantnim pravnim standardima EU-a o zaštiti osobnih podataka.


Borba protiv ilegalne trgovine


EP poziva Komisiju da donese snažne i učinkovite mjere kojima bi se pridonijelo borbi protiv nezakonite trgovine kućnim ljubimcima, uključujući i divlje životinje koje se drže kao kućni ljubimci.


Trgovanje bolesnim ljubimcima


Kućni ljubimci kojima se nezakonito trguje često su loše uzgojeni, slabo socijalizirani i izloženi većem riziku od bolesti, kaže se u rezoluciji u kojoj se također ističe da 70 % novih bolesti koje su se tijekom posljednjih nekoliko desetljeća pojavile u ljudi potječe od životinja.


Kontekst


Nacrt zakona o Zdravlju životinja, neformalno je dogovoren između zastupnika Europskog parlamenta i ministara EU u lipnju prošle godine. O njemu će  se vjerojatno glasati u drugom čitanju tijekom plenarne sjednice od 7.-10. ožujka. Ovim zakonom omogućuje se Europskoj komisiji da zatraži od zemlja članica da uspostave nacionalne baze podataka domaćih životinja, kako bi se osigurala učinkovita prevencija bolesti. Zakon također predviđa obvezu za sve profesionalne čuvare  kućnih ljubimaca i prodavača da budu registrirani.