Podijeli ovu stranicu: 

Nova EU pravila o zaštiti podataka kojima je cilj pružiti kontrolu građanima nad njihovim osobnim podacima i stvoriti, u digitalno doba, visoku i ujednačenu razinu zaštite podataka u Europskoj Uniji, usvojena su u četvrtak. Reforma također postavlja minimalne standarde o korištenju podataka za policijske i pravosudne svrhe.

Ovim glasovanjem, završena je potpuna reforma pravila za zaštitu podataka na kojoj je EP radio 4 godine. Reforma će zamijeniti trenutnu direktivu za zaštitu podataka, koja datira iz 1995. godine kada je internet bio još u povojima, te je usvojena opća uredba osmišljena kako bi se građanima pružila veća kontrola nad vlastitim informacijama u digitaliziranom svijetu pametnih telefona, društvenih medija i internet bankarstva.


"Opća uredba o zaštiti podataka uz visoku i ujednačenu razinu zaštite podataka u cijeloj EU sada je stvarnost. Ovo je veliki uspjeh za Europski parlament i glasni europski " da " za jaka prava potrošača i konkurenciju u digitalnom dobu. Građani će sami moći odlučiti koje osobne podatke žele podijeliti ", rekao je izvjestitelj Jan Philipp Albrecht (Zeleni, DE).


Nova pravila uključuju:


  • Pravo na brisanje („pravo na zaborav”)
  • "jasan i pozitivan pristanak" na obradu osobnih podataka od strane ispitane osobe
  • pravo na prijenos podataka drugom voditelju obrade
  • obavješćivanje ispitanika o povredi osobnih podataka
  • osiguranje da su pravila o privatnosti objašnjena jasnim i razumljivim jezikom
  • jača provedba i novčane kazne do 4% ukupnog godišnjeg prometa na svjetskoj razini tvrtkama  ako prekrše pravila

 

Nova pravila prijenosa podataka kako bi se osigurala bolja policijska suradnja


Paket zaštite podataka također uključuje direktivu o prijenosima podataka policiji i pravosudnim tijelima. Direktiva će se odnositi na prekogranični prijenos podataka unutar EU-a, kao i, po prvi put, postavit će minimalne standarde za obradu podataka za policijske svrhe u svakoj državi članici.


Nova pravila imaju za cilj zaštititi pojedince, bilo žrtve, kriminalce ili svjedoke, postavljanjem jasnih prava i ograničenja na prijenos podataka u svrhu prevencije, istrage, otkrivanja i procesuiranja kaznenih djela ili izvršenje kaznenih sankcija, uključujući i zaštitu te sprječavanja ugrožavanja javne sigurnosti, a istovremeno olakšava glatku i učinkovitu suradnju između tijela za provedbu zakona.


"Glavni problem u vezi terorističkih napada i drugih međunarodnih kaznenih djela je u tome što države članice nerado razmjenjuju  vrijedne informacije", rekla je izvjestiteljica za Direktivu Marju Lauristin (S&D, ET). "Postavljanjem europskih standarda za razmjenu informacija između nadležnih tijela, Direktiva za zaštitu podataka postati će moćan i koristan alat koji će pomoći vlastima prenijeti osobne podatke jednostavno i učinkovito, a u isto vrijeme poštujući temeljno pravo na privatnost ", zaključila je.Više detalja o Uredbi i Direktivi možete naći ovdje:


 

Sljedeći koraci


Uredba će stupiti na snagu 20 dana nakon objave u Službenom listu Europske unije. Uredba će se direktno početi primjenjivati u svim državama članicama dvije godine nakon tog datuma.

Države članice imati će dvije godine da prenesu Direktivu u nacionalno zakonodavstvo.


Zbog posebnog statusa Velike Britanije i Irske u pogledu pravosuđa i unutarnjih poslova, odredbe Direktive primjenjivat će se u tim zemljama u ograničenoj mjeri.


Danska će moći odlučiti u roku od šest mjeseci nakon konačnog usvajanja Direktive, da li želi provedbu Direktive u svoje nacionalno zakonodavstvo