Podijeli ovu stranicu: 

EU članice moraju ispuniti svoju obvezu i preuzeti tražitelje azila iz Grčke i Italije, dajući prednost maloljetnicima bez pratnje, rekli su europski zastupnici u četvrtak.

  • Do sada su samo Malta i Finska na putu da ispune svoje obveze prema Italiji i Grčkoj na vrijeme.
  • Komisija mora uzeti u obzir postupak kršenja prava.
  • Mehanizam premještanja mora se produljiti sve do reforme sustava azila, tzv. Dublinske reforme.

Unatoč dogovoru da države članice ispune svoje obveze za premještanje 160 000 tražitelja azila iz Italije i Grčke do rujna 2017., dosad je samo 18 770 osoba učinkovito preseljeno, odnosno nešto više od 11% ukupnog broja. Manjak solidarnosti i odgovornosti razočaravajući je, smatraju zastupnici.


Parlament je u svojoj rezoluciji ponovo pozvao države članice da preuzmu izbjeglice i poštuju svoje obveze, osobito da daju prednost premještanju djece bez roditelja.


Europski zastupnici kritizirali su brojne zemlje članice za njihove "vrlo ograničavajuće i diskriminirajuće postavke, kao što je odobravanje premještanja samo majkama ili isključivanje podnositelja zahtjeva određenih nacionalnosti kao što su Eritrejci i primjena vrlo opsežnih sigurnosnih provjera".


Većina zemalja i dalje zaostaje s ispunjavanjem ciljeva. Četiri članice premještaju izbjeglice na vrlo ograničenoj osnovi, a dvije članice još uvijek ne sudjeluju u mehanizmu premještanja.


Parlament jasno traži da, čak i ako nisu postigle ciljeve premještanja do rujna, zemlje članice moraju nastaviti s premještanjem prihvatljivih podnositelja zahtjeva. Također predlažu proširenje sustava premještanja do donošenja nove Uredbe o azilu.


"Mehanizam premještanja koji je u dvije godine rezultirao premještanjem tek 11% od predviđenog broja od 160 tisuća izbjeglica, nije se pokazao učinkovitim. Smatram kako bismo trebali intenzivnije i konkretnije raditi na rješavanju izbjegličke krize u njezinu ishodištu kako bismo čim prije osigurali da se ljudi mogu vratiti svojim domovima jer na kraju krajeva, to nam je krajnji cilj," istaknula je Marijana Petir.


"Smatram kako je potrebno pronaći trajno rješenje na izvoru izbjegličke krize te pružiti dodatnu pomoć državama primateljicama koje trenutno sprječavaju daljnje prelijevanje izbjegličkog vala prema granicama Europske unije," rekla je Željana Zovko.


"Na pitanju realizacije procesa premještanja testira se jedna od temeljnih vrijednosti Europske unije, solidarnost. Kao odgovorna članica, Hrvatska je prihvatila odgovornost i obveze predviđene raspodjelom. Osim ove mjere, nadam se da će EU jačanjem zajedničke sigurne i obrambene politike aktivnije doprinositi rješenju problema na njegovom izvorištu," izjavio je Tonino Picula.


Prema podacima UNHCR-a, oko 50 000 tražitelja azila još uvijek se nalazi u Grčkoj, dok je Italija doživjela novi rekord u 2016. godini s 181 436 novih dolazaka.