Podijeli ovu stranicu: 

Zastupnici traže države članice da više investiraju u zdravlje pčela, eliminiraju krivotvorenje meda i podupru pčelare u EU.

Rezolucija poziva na provedbu sveobuhvatne i dugoročne strategije za zdravlje i repopulaciju pčela. Zastupnici pozivaju na:

 

  • uspostavu akcijskog plana za borbu protiv smrtnosti pčela;
  • promicanje istraživačkih projekta europskog pčelarstva, te uključivanje svih relevantnih proizvođača lijekova u istraživanje lijekova za pčele;
  • ukidanje odobrenja onih aktivnih supstanci u pesticidima koje ugrožavaju zdravlje pčela.

 

 

Ojačati podršku pčelarima i promicati pčelinje proizvode

 

Potrebno je povećati financijsku potporu pčelarima za 50%, posebno kako bi se nadoknadili gubitci u proizvodnji profesionalnih pčelara i gubitci pčelinjih kolonija.

 

Zastupnici pozdravljaju inicijativu „Europski medeni doručak” te potiču države članice da povećaju sudjelovanje lokalnih proizvođača meda u školskim programima, te korištenje meda u terapeutske svrhe.

 

Zaustaviti uvoz krivotvorenog meda

 

Kako bi se osiguralo da uvezeni med zadovoljava visoke standarde EU-a, potrebno je uskladiti granične inspekcije i provjere na jedinstvenim tržištu, testirati sav uvezeni med, te ojačati zahtjeve u pogledu sljedivosti meda. Med i drugi pčelinji proizvodi u budućim sporazumima o slobodnoj trgovini trebali bi se označiti kao „osjetljivi proizvodi” jer bi izravno tržišno natjecanje izložilo pčelarski sektor EU-a pretjeranom ili neodrživom pritisku. Zastupnici stoga traže od Komisije da te proizvode izuzme iz područja primjene sporazuma o slobodnoj trgovini.

 

Kontekst

 

U Europi ima oko 600 000 pčelara koji proizvode oko 200 tisuća tona meda godišnje, te je Europa drugi najveći svjetski proizvođač nakon Kine.

 

U Hrvatskoj ima oko 12 526 pčelara.

 

Najveći proizvođači u EU su Rumunjska, Španjolska i Mađarska, slijede Njemačka, Italija i Grčka.

 

EU godišnje uvozi oko 200 000 tona meda, najviše iz Kine, Ukrajine, Argentine i Meksika.

 

Među uzorcima meda u državama članicama ispitanima u Zajedničkom istraživačkom centru otkriveno je da 20 % uzoraka uzetih na vanjskim granicama EU-a ne odgovara EU kriterijima, a u 14 % uzoraka otkriven je dodani šećer.