Pomagač u praćenju kampanje za Europske izbore 2019. 

 
 

Podijeli ovu stranicu: 

Kako bi pomogla medijima u praćenju predizbornih kampanja, Služba za medije Europskog parlamenta dnevno objavljuje zanimljivosti vezane uz izbore iz pojedinih zemalja.

Izjava o odricanju od odgovornosti: Ovo je neslužbena poruka kojom se želi pomoći novinarima koji prate rad Europskog parlamenta. Tekst nije priopćenje za tisak niti ukupni pregled postupaka.

26. svibnja

GLASAJU DANAS: Austrija, Belgija, Bugarska, Hrvatska, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Njemačka, Grčka, Mađarska, Italija, Litva, Luksemburg, Poljska, Portugal, Rumunjska, Slovenija, Španjolska, i Švedska. Prvi skupni privremeni rezultati objavit će se oko 23.15 nakon što se zatvore zadnja birališta u Italiji.

DAN IZBORA: Na blogu za praćenje uživo Europskog parlamenta možete pratiti događaje na izborni dan. Za ažurirane projekcije i rezultate posjetite stranicu s rezultatima na 23 jezika. Za više informacija pogledajte vremenski raspored objava.


26. svibnja

Pomagač u praćenju kampanje - 26. svibnja

GLASAJU DANAS: Austrija, Belgija, Bugarska, Hrvatska, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Njemačka, Grčka, Mađarska, Italija, Litva, Luksemburg, Poljska, Portugal, Rumunjska, Slovenija, Španjolska, i Švedska. Prvi skupni privremeni rezultati objavit će se oko 23.15 nakon što se zatvore zadnja birališta u Italiji.

DAN IZBORA: Na blogu za praćenje uživo Europskog parlamenta možete pratiti događaje na izborni dan. Za ažurirane projekcije i rezultate posjetite stranicu s rezultatima na 23 jezika. Za više informacija pogledajte vremenski raspored objava.

25. svibnja

Pomagač u praćenju kampanje - 25. svibnja

GLASAJU DANAS: Češka drugi dan zaredom, Latvija, Malta i Slovačka. Prvi skupni službeni rezultati bit će objavljeni tek u nedjelju oko 23.15.

IZBORNA NOĆ: Očekuje se da će većina vodećih kandidata - među njima Manfred Weber (EPP), Frans Timmermans (PES), Margrethe Vestager (ALDE), Ska Keller i Bas Eickhout (Zeleni), Nico Nico Cué (Europska ljevica) - u izbornoj noći biti u zgradi Parlamenta u Bruxellesu.

EU28: Reorganizacijom prikaze rezultata pretraživanja Google je otvario više prostora kandidatima, strankama i internetskoj stranici Europskog parlamenta u vrijeme održavanja izbora. Facebook, Snapchat, Twitter, aplikacija za upoznavanje Tinder i autor „Candy Crasha“ King također nude posebne usluge kako bi potaknuli Europljane da izađu na izbore. Pročitajte više.

DANSKA: Pod parolom „neka ovi izbori budu izbori o klimi“ u Kopenhagenu će se dan uoči izbora za Europski parlament okupiti deseci tisuća ljudi. Sudjelovat će i Greta Thunberg koja će se obratiti okupljenima. Prema najnovijim istraživanjima Eurobarometra, za Dance su klimatske promjene najvažnija predizborna tema (68 %, EU: 43 %).

FRANCUSKA: Vlada je objavila kratak videozapis u kojem poziva građane da glasaju.

RUMUNJSKA: Video pod naslovom Baka kaže koji je objavio bloger Mircea Bravo postiže neočekivanu gledanost u zemlji. Do sad je ovaj kratki film pogledalo više od pet milijuna ljudi. U videu starija žena odjevena u tradicionalnom stilu žena sa sela, hvali prednosti glasanja, na koje ona kao mlada nije imala pravo, pred dvoje mladih koji je traže novac. Jedno od njih pita: „Zašto glasati?“, a drugi odgovara: „Jer baka tako kaže!“

24. svibnja

Pomagač u praćenju kampanje - 24. svibnja

GLASAJU DANAS: Češka i Irska glasaju danas kako bi građani izabrali 21, odnosno 11 zastupnika. Sutra se glasanje nastavlja u Češkoj, a građani izlaze na birališta i u Latviji, Malti i Slovačkoj.

EU28: Snimke s prizorima vodećih kandidata kod glasačkih kutija, glasačkih mjesta, aktivnostima ključnim trenucima iz saziva Europskog parlamenta u razdoblju 2014.-2019. besplatno se mogu preuzeti u Mulitmedijskom centru.

EUROPA: Vodeći kandidati Parlamenta za predsjednika Europske komisije glasaju diljem Europe. Violeta Tomić (EL) glasala je u utorak u Ljubljani. U četvrtak je Frans Timmermans (S&D) glasao u Heerlenu, gradu u kojem je studirao, a Bas Eickhout (Zeleni) u Utrechtu. U nedjelju će Manfred Weber (EPP) glasati u svojem selu Landshutu u Bavarskoj, Margrethe Vestager (ALDE) u Kopenhagenu, Ska Keller (Zeleni) u Berlinu, a Jan Zahradil (ACRE) u Pragu. Oriol Junqueras glasat će poštanskim putem. Besplatne fotografije i vidoezapise možete preuzeti u Mulitimedijskom centru.

Vodeći kandidat S&D-a Frans Timmermans na glasačkom mjestu u Heerlenu u Nizozemskoj 

HRVATSKA: Izborna šutnja započet će 25. svibnja u ponoć i trajat će do 26. svibnja u 19.00 sati. Državno izborno povjerenstvo (DIP) upozorilo je političke stranke, kandidate i medije da se u to vrijeme suzdrže od bilo kakve političke kamapnje ili izvještavanja o njoj. Izbornom šutnjom obuhvaćeno je objavljivanje snimki, izjava interevjua sudionika izbora te bilo kakvih projekcija rezultata. DIP je također pozvao poslodavce da u nedjelju organiziraju poslovni proces na fleksibilan način kako bi njihovi zaposlenici mogli glasati na izborima.

FINSKA: Finska javna radiotelevizija YLE ustanovila je “izborni bot” kako bi pomogla mladim glasačima da se lakše odluče za svojeg kandidata. Izborni bot temelji se na podacima s općeg izbornog kompasa YLE-a, ali je prvenstveno usmjeren na glasače u dobi od 18 do 29 godina, koji prvi put izlaze na birališta.

FRANCUSKA, NJEMAČKA: “Tko će biti tvoj par u sljedećih pet godina?” Za one koji to žele znati, u Njemačkoj i Francuskoj, app za traženje partnera Tinder do nedjelje svoje korisnike, dok listaju ponudu partnera, prvo upućuje na stranicu #ovajputglasam.

„Tko će biti tvoj par u sljedećih pet godina?“ Tinder se uključio i potiče korisnike da glasaju na europskim izborima 

IRSKA: Istovremeno s izborima za Europski parlament, kao i s lokalnim izborima, građani će 24. svibnja glasati i na referendumu o ublažavanju zakona o razvodu. Osim toga, gradovi Cork, Limerick i Waterford izjasnit će se na plebiscitu i oko toga što misle o izravnom izboru za gradonačelnika.

23. svibnja

Pomagač u praćenju kampanje - 23. svibnja

OBAVIJEST: Od danas, videozapisi i fotografije s glasačkih mjesta na izborima za Europski parlament iz raznih država članica mogu se besplatno preuzimati ovdje.

IZBORNA NOĆ: Ažurirane praktične informacije o izborima za Europski parlament s rasporedom objava projekcija i konačnih rezultata, audiovizualnim materijalima za radio i TV, informacijama o izborima za svaku pojedinu zemlju, akreditacijama u posljednji čas i mogućnostima rada i slanja izvještaja iz zgrade Parlamenta potražite na stranici s vijestima Europskog parlamenta.

GLASAJU DANAS: U Nizozemskoj i Ujedinjenoj Kraljevini izbori se održavaju danas. 53 milijuna građana Ujedinjene Kraljevine može birati između 591 kandidata koji se natječu za 73 mjesta. Ako ta zemlja 2. srpnja još uvijek bude članica EU-a, u Paralamentu će i dalje biti 751 zastupničko mjesto. U Nizozemskoj glasati može oko 13,5 milijuna glasača koji će izabrati 26 zastupnika između 308 kandidata. Sutra, 24. svibnja, glasaju Češka i Irska. Službeni se rezultati mogu objaviti tek nakon zatvaranja posljednjeg glasačkog mjesta, u nedjelju, 26. svibnja u 23.00 sata.

EU28: Vladavina prava u Mađarskoj, nova pravila o autorskim pravima, rasprava o stanju Unije iz 2017. i izbor predsjednika Europskog parlamenta Antonia Tajanija bile su teme koje su u vezi rada parlamenta u zadnjih pet godina mediji pratili u najvećoj mjeri. U prosjeku je tijekom svake plenarne sjednice objavljeno 1 100 članaka. Više o tome pročitajte ovdje.

Zanimanje za vijesti iz Europskog parlamenta i za njegove zastupnike poraslo je kako im se približavao završetak mandata. 

HRVATSKA: Izađi, glasaj, prošetaj događaj je kojim će se u subotu, dan uoči izbora, na Instagramu i Facebooku podsjetiti vlasnike pasa da u okviru nedjeljne šetnje 26. svibnja odu do biračkih mjesta. Udruga pobjeda i pseći azil Osijek-Nemetin pozvat će vlasnike da uz hashtag #izadjiglasajprosetaj na društvenim mrežama objavljuju fotografije svojih ljubimaca koje su uslikali na biračkim mjestima.

BUGARSKA: Autori bugarske serije „Ukradeni život“ koja je pandan američkoj seriji Grey's Anatomy, posvetili su jednu epizodu izborima za Europski parlament upozoravajući na važnost sudjelovanja na tim izborima. Radnja se vrti oko pacijenta koji je primljen u bolnicu dan uoči europskih izbora 26. svibnja, a koji uspijeva uvjeriti upravu da u bolnici postavi glasačku kutiju.

DANSKA: Umjetnici iz cijelog svijeta organiziraju izložbu pod nazivom „Hitno je!“ na kojoj komentiraju trenutačno političko stanje, a koja će se prikazivati na ekranima izloženima po cijeloj zemlji u razdoblju održavanja izbora. Među sudionicima je i dansko-islandski umjetnik Olafur Eliasson. Umjetnička djela prikazivat će se do kraja lipnja.

FRANCUSKA: Valérie Thatcher, volonterka iz Lyona koja je tijekom ožujka i travnja za kampanju #ovajputglasam u mjesec dana propješačila od Lyona do Bruxellesa (757 km) kako bi potaknula ljude da glasaju na izborima za Europski parlament, u petak, 24. svibnja doći će u Pariz kako bi sudjelovala u Hodu za klimu u okviru inicijative Grete Thunberg.

EUROPA: Modne novinske revije kao što su talijanski, njemački i poljski Vogue, L'Uomo Vogue, poljski Elle i mađarski Glamour pozivaju čitatelje da izađu na europske izbore, uz podršku poznatih imena iz svijeta mode, poput Vanesse Paradis ili Joela Kinnamana. kampanja se vodi na Instagramu #WeloveEU, a u njoj se nedavno pojavio i glasnogovornik Europskog parlamenta Jaume Duch.

Vogue Uomo u svom proljetnom izdanju objavio je prilog pod naslovom Ljubavna pisma Europi. Među uključenim umjetnicima je Vanessa Paradis