Podijeli ovu stranicu: 

Izjava kandidatkinje za predsjednicu Europske komisije Ursule von der Leyen  

U raspravi sa zastupnicima Ursula von der Leyen izložila je svoju viziju kao buduća predsjednica Komisije. Zastupnici će glasovati o njezinu imenovanju, tajnim glasovanjem u 18.00

Ursula von der Leyen izložila je jutros zastupnicima u Europskom parlamentu u Strasbourgu svoje političke prioritete koje će slijediti ako je izaberu za predsjednicu Komisije.

Ovo su neke od tema koje je spomenula tijekom svojeg govora.

Nakon što je istaknula zajedničku potrebu „za zdravim planetom kao našim najvećim izazovom i odgovornosti”, Ursula von der Leyen predložila je ambicioznije ciljeve u pogledu emisija CO2, uz smanjenje od 50 % do 55 % do 2030. te se obvezala podnijeti plan za „Zeleni dogovor za Europu” i „europski zakon o klimi“ u prvih 100 dana svojeg mandata. Također je najavila planove za održiva europska ulaganja (također djelomičnom konverzijom sredstava EIB-a u „klimatsku banku”) kako bi u razdoblju od deset godina osigurala 1 bilijun EUR u ulaganjima.

Von der Leyen je također naglasila da EU mora uspostaviti gospodarstvo koje služi građanima. Ali kako bi se to ostvarilo, „svatko mora dijeliti teret”, uključujući tehnološke divove koji svoje poslovanje provode u Europi (i trebali bi tako i nastaviti, ali još uvijek ne isplaćuju europskim građanima za pristup ljudskom i društvenom kapitalu EU-a.

Ponovno naglašavajući svoju predanost rodno uravnoteženom Kolegiju povjerenika tijekom svojega mandata, naglasila je i da se nasilje nad ženama mora odlučno riješiti. Stoga će nastojati definirati nasilje nad ženama kao kazneno djelo u okviru europskih ugovora, usporedno s dovršenjem pristupanja EU-a Istanbulskoj konvenciji.

Ursula von der Leyen izrazila je svoju predanost vladavini prava kao europskoj vrijednosti i najavila da će usporedno s postojećim mjerama uspostaviti mehanizam praćenja na razini EU-a. Naglasila je da te europske vrijednosti također uključuju dužnost spašavanja života na moru i da bi se trebale pretvoriti u humanu politiku granica. Izrazila je svoju potporu „novom paktu o migraciji i azilu” i reformi Dublinske uredbete joj je dodala da namjerava osigurati da se broj osoblja granične straže Frontexa poveća na 10.000 ne dio 2027., nego do 2024., te da bi sve zemlje trebale preuzeti svoj dio tereta na temelju načela europske solidarnosti.

U pogledu europske demokracije Ursula von der Leyen najavila je da će već od 2020. održavati dvogodišnju konferenciju za Europu u kojoj će građani preuzeti vodeću i aktivnu ulogu. Naglasila je i potrebu za jačanjem sustava vodećih kandidata te da bi transnacionalne liste trebalo ponovno razmotriti na budućim europskim izborima. Izrazila je i svoju punu potporu pravu na inicijativu Europskom parlamentu te se obvezala na iznošenje zakonodavnog prijedloga kao odgovora na svaku rezoluciju koju izglasa većina članova Parlamenta.


Reakcije klubova zastupnika

Manfred Weber (EPP, Njemačka) potvrdio je podršku svojeg kluba Ursuli von der Leyen. „Zalažemo se za Europu koja je pravedna, moderna i inovativna, sigurna, otvorena uma i ekološka. Te ćemo obveze provoditi zajedno s njom.” Pozdravio je njezine prijedloge za pravo EP-a na inicijativu i poboljšanje postupka “vodećih kandidata” za izbore za predsjednika Komisije, ističući da „ dogovori unutar uskog kruga moraju biti stvar prošlosti”.

Iratxe García (S & D, Španjolska) žalila se da „europska demokracija napreduje presporo” te je istaknula da Ursula von der Leyen mora pružiti dodatne pojedinosti o tome kako planira odgovoriti na zahtjeve građana, a osobito mladih, prije nego što Klub zastupnika S & D-a odluči hoće li joj dati potporu. Od ključne su važnosti potpora održivom rastu, snažnije djelovanje u borbi protiv siromaštva i obvezujuća strategija za rodnu ravnopravnost, dodala je čelnica europskih socijaldemokrata.

Dacian Cioloș (Renew Europe, Rumunjska) izjavio je: „Ne možemo više razočarati milijune Europljana koji su rekli DA Europi. Oni očekuju da će EU bez oklijevanja braniti vladavinu prava.” Njegova je skupina spremna podržati je, s jednim ciljem - obnova Europe. „Ali prije svega od vas očekuju dobro proeuropsko vodstvo. Europa nije uprava, već politička ambicija”, rekao je.

Philippe Lamberts (Zeleni/EFA, Belgija) izjavio je da njegova skupina nije spremna predati vodstvo Europske unije Ursuli von der Leyen u trenutku „gori naša zajednička kuća, pogoršava se klima, sve više raste nejednakost i potiskuju se temeljne slobode i vladavina prava.” Međutim, ako von der Leyen bude izabrana, njegov klub bio bi spreman dati svoju podršku „kad god bi prijedlozi išli ukorak s egzistencijalnim izazovima s kojima smo suočeni.”

Jörg Meuthen (ID, Njemačka) objavio je da će njegov klub glasovati protiv nje, navodeći da je neprikladna za ovaj posao te da nije predstavila uvjerljivu vizijuza Europe. Kritizirao ju je zbog toga što je klubovima zastupnika obećala previše različitih, proturječnih stvari kako bi osigurala potporu, npr. u pogledu vladavine prava ili migracija.

Raffaele Fitto (ECR, Italija) zamolio je Ursulu von der Leyen da pojasni svoje stajalište o „mehanizmu vladavine prava s kojima smo u suprotnosti” s politikom koju je dosad slijedila Komisija. U pogledu borbe protiv klimatskih promjena izjavio je da je „sretan zbog prijedloga poput prijelaznog fonda i banke za održiva ulaganja, ali mi raspravljamo o sve ambicioznijim ciljevima, a ne govorimo kako ih postići.”

Martin Schirdewan (GUE/NGL, Njemačka) izjavio je da njegov klub neće glasovati za Ursulu von der Leyen. Birači su očekivali da predsjednik Komisije postane netko od vodećih kandidata, a ne ministar obrane, kazao je on dodavši da je to znak „za nastavak militarizacije i izolacije EU-a“. Pozvao je na ukidanje politika štednje i na ulaganje u socijalnu sigurnost, obrazovanje, zdravstvenu skrb i borbu protiv klimatskih promjena.

Reagiranja zastupnika mogu se pogledati na sljedećim poveznicama:

Izjava kandidatkinje za predsjednicu Europske komisije Ursule von der LEYEN,

Prvi krug klubova zastupnika

Odgovori Ursule von der LEYEN nakon prvog kruga