Akreditacije za medije 

 

Novinari, fotografi i ekipe za audiovizualne sadržaje koje nemaju međuinstitucijsku akreditacijsku iskaznicu EU-a moraju zatražiti novinarsku akreditaciju i/ili posebnu dozvolu za snimanje kako bi ušli u prostorije Parlamenta i ondje radili.


U Europskom parlamentu moguće je dobiti dvije vrste akreditacija:

  • kratkoročna akreditacija
  • godišnja akreditacija

Svi novinari koji imaju pristup u zgrade Parlamenta mogu se koristiti uslugama i prostorijama predviđenima za njih.


Kratkoročna akreditacija za Europski parlament

Kratkoročne akreditacije izdaju se u trajanju od jednog dana ili do kraja tjedna.

Novinari koji nemaju stalnu bazu u Bruxellesu, Strasbourgu ili Luxembourgu mogu dobiti akreditacijsku iskaznicu za pojedine sastanke, događaje ili plenarne sjednice. Potrebno je prijaviti se preko poveznice za registraciju i otvoriti račun. Potvrda o registraciji bit će upućena preko e-pošte sa adrese noreply@europarl.europa.eu na adresu novinara. Nakon zaprimanja potvrde o registraciji može se uputiti zahtjev za akreditaciju.


Prilikom registracije potrebno je priložiti sljedeće:

  • fotografija za dimenzija za osobnu iskaznicu, 3X4, u formatu jpeg, +/- 100 KB
  • službeni broj identifikacijske iskaznice i rok valjanosti
  • preslika novinarske iskaznice ili pismo glavnog urednika medija za koji će novinar izvještavati iz Parlamenta

Nakon što zahtjev bude potvrđen, novinarska iskaznica može se podići u Uredu za akreditacije za medije (vidi dalje u tekstu), samo uz predočenje valjane identifikacijske isprave.

Godišnja akreditacija za Europski Parlament

Novinari koji redovito izvješćuju o Europskom parlamentu i/ili žive u Bruxellesu, Luxembourgu ili Strasbourgu mogu zatražiti godišnju akreditaciju za Europski parlament koja vrijedi za sva tri mjesta rada (Strasbourg, Brussels, Luxembourg).

Prije upućivanja zahtjeva potrebno je pročitati pravila za akreditiranje u Europskom parlamentu. Zahtjev za godišnju akreditaciju može se preuzeti ovdje.


Dozvola za snimanje i fotografiranje za predstavnike medija

Kako bi im bilo dopušteno snimanje i fotografiranje, televizijske ekipe i fotografi moraju zatražiti akreditaciju za snimanje. Ona se također može dobiti u Uredu za akreditacije za medije i može se zatražiti unaprijed na adresi media.accreditation@ep.europa.eu. Novinari se moraju pridržavati i potpisati pravila o snimanju i fotografiranju u Parlamentu.


Dozvola za snimanje osobama koje nisu predstavnici medija

Osobe koje nisu predstavnici medija i u Parlament dolaze na poziv zastupnika ili neke parlamentarne službe moraju posjedovati posebnu dozvolu za snimanje, koju izdaje Uprava za medije Europskog parlamenta. Zahtjev za dozvolu mora se poslati 24 sata unaprijed na adresu media.accreditation@ep.europa.eu. Ova dozvola nije zamjena za propusnicu za ulazak u Europski parlament i nadležno tijelo koje je pozvalo osobu koja nije predstavnik medija mora zatražiti odgovarajuću propusnicu za posjetitelje. To je tijelo također odgovorno za snimljeni materijal, kao i za poštovanje pravila o snimanju za osobe koje nisu predstavnici medija.


Radno vrijeme Ureda za akreditacije za medije

U Bruxellesu:

Ured za akreditacije za medije, ulaz za posjetitelje

Zgrada: Paul-Henri Spaak, PHS -1C029

Adresa: Rue Wiertz 60

Radno vrijeme:

ponedjeljak – četvrtak 08.30 - 17.45

petak 08.30 -13.00

U Strasbourgu (samo tijekom plenarnih sjednica):

Zgrada Louise Weiss (LOW), Ulaz za novinare − prvi ulaz slijeva od prolaza u središnje dvorište (Bronisław Geremek Agora).

Radno vrijeme:

ponedjeljak 12.00-20.00

utorak – srijeda 08.00-20.00

četvrtak od 08.00 do završetka plenarne sjednice

Povezane stranice:

Interinstitutional accreditation - European Commission

European Council accreditation