#izboriEU2019 

 
 

Podijeli ovu stranicu: 

Predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani 

U svibnju 2019. stotine milijuna Europljana odlučivat će o novom sazivu Europskog parlamenta i čelnom čovjeku Europske komisije. Budućnost Europe u njihovim je rukama.

Građani će pažljivo procijeniti kandidate i programe prije nego što donesu odluke koje će utjecati na budućnost našeg kontinenta. Europska unija, jedinstven zajednički projekt utemeljen na mirnoj suradnji, suočena je s prijetnjom onih koji žele uništiti sve što smo zajedno postigli.

Ta su nastojanja u suprotnosti s rezultatima nedavnog istraživanja Eurobarometra prema kojima pozitivno mišljenje o EU-u raste unatoč povlačenju Ujedinjene Kraljevine ili možda zbog toga što Brexit potiče novi osjećaj privrženosti Uniji. Prvi put čak 48 % europskih građana smatra da „njihov glas u Uniji nešto znači”. Unatoč razlikama među državama članicama, to je ukupno povećanje od 10 % u posljednjih deset godina. To su pozitivni pokazatelji, no ne smijemo stati na tome.

Naši će građani u idućim mjesecima razmišljati o tome što Europska unija poduzima kako bi ih zaštitila, stvorila nove prilike i pokazala svoju snagu u inozemstvu. Očekivat će odgovore na probleme u vezi s migracijom, borbom protiv terorizma, okolišem i radnim mjestima. Moramo se pobrinuti da naši građani budu svjesni rezultata koje zastupnici u Europskom parlamentu svakodnevno ostvaruju.

U raspravama o budućnosti Europe središnje mjesto dajemo Europskom parlamentu, jedinoj izravno izabranoj instituciji EU-a. Čelnici država i vlada redovito nam dolaze govoriti o budućnosti Europske unije. To rezultira živahnim raspravama koje će poslužiti kao temelj za sljedeću fazu u evoluciji Europe. U lipnju smo u Strasbourgu ugostili više od 8000 mladih koji su nam omogućiti da se bolje upoznamo s nadama i problemima novih generacija, ali prije svega da naučimo kako ćemo zajedno unaprijediti Europu.

Mediji će imati središnju ulogu u informiranju javnosti i oblikovanju javnog mnijenja uoči izbora. Kako bi mogli pratiti kampanje u svakoj državi članici te razumjeti njihov utjecaj i promjene koje će donijeti za Parlament 2019., pripremili smo informacije za novinare koje su dostupne na internetu i redovito se ažuriraju. Između ostalog uključuju korisne kontakte, aplikaciju za izbore, popratne bilješke, informativne članke, grafičke prikaze i podatke o javnom mnijenju. Nadam se da će vam biti korisne.

Hvala vam za sve što činite kako biste Europsku uniju približili svim njenim građanima.


Antonio Tajani

Predsjednik Europskog parlamenta(EN)