Praćenje javnog mnijenja u svim državama članicama 

 
 

Podijeli ovu stranicu: 

Parlament redovito objavljuje podatke Eurobarometrovih istraživanja o javnom mnijenju, praćenju očekivanja građana, zabrinutosti i o namjeri glasanja.

Niz Eurobarometrovih istraživanja iniciranih od strane Parlamenta mjeri interes Europljana za izbore 2019. i njihova mišljenja o europskom projektu. Detaljne analize nakon izbora dovršit će ovu seriju kako bi se poboljšalo razumijevanje glasačkog ponašanja građana Europske unije.

Istraživanja iz 2018. i 2019. pokazala su rast potpore EU-a

Rezultati istraživanja iz 2018. i 2019. potvrđuju da među građanima raste potpora Europskoj uniji. Provedena na uzorku od 27 000 ljudi iz 28 zemalja članica, istraživanja otkrivaju sljedeće:Je li moja zemlja imala koristi od članstva u EU-U? 
  • 62 % građana smatra da je članstvo u Europskoj uniji dobra stvar, dok je više od dvije trećine ispitanika (68 %) uvjereno da njihova zemlja ima koristi od članstva u EU. Ovo je najbolji rezultat izmjeren od 1983. godine
  • 66 % europskih ispitanika bi glasalo da njihova zemlja ostane u Europskoj uniji (većina u zemljama članicama), 17 % ispitanika bi razmišljalo o izlasku, dok je 17 % ispitanika neodlučno

Posljednji podaci Eurobarometra

Specifične teme koje bi ispitanici željeli vidjeti zastupljene u izbornim kampanjama mijenjale su se tijekom mjeseci. Glavna tema u rujnu postala je imigracija (50 %), slijedi ju ekonomija (47 %), nezaposlenost mladih (47 %) dok se borba protiv terorizma s prvog smjestila na četvrto mjesto po važnosti s 44 %.

Proljetno istraživanje Eurobarometra objavljeno 25. travnja 2019. pokazalo je da unatoč skepticima EU i dalje uživa podršku veću no ikad.

Pogledajte cijelo istraživanje

Usporedite s istraživanjem iz rujna 2018.

Usporedite s istraživanjem iz travnja 2018.


Metodologija istraživanja Eurobarometra

Kako bi se trendovi mogli izravno uspoređivati i promatrati, istraživanja Europskog parlamenta i Komisije provodi isti ugovaratelj primjenom iste metodologije. Pritom se primjenjuje metoda osobnih razgovora koji se provode s otprilike 27 000 ispitanika iz opće populacije starijih od 15 godina u svih 28 država članica EU-a.

Uzorak na kojem se provodi istraživanje pažljivo je određen kako bi odražavao sociodemografski sastav svake države članice i kako bi bio potpuno statistički reprezentativan. Analizom rezultata želi se zajamčiti najcjelovitiji mogući pregled razvoja stanja po državama, regionalnih posebnosti, sociodemografskih različitosti i povijesnih trendova.

Za svako istraživanje dostupni su sljedeći podaci:

  • glavno izvješće (na dan objave samo na engleskom jeziku, a nakon toga i na sva ostala 23 jezika)
  • potpun prilog sa sociodemografskim podacima i rezultatima
  • informativni članci s glavnim rezultatima za svaku državu članicu (na engleskom i na jeziku te države članice)
  • objedinjeni podaci u Excel datotekama
  • datoteka formata SPSS s neobrađenim podacima (dostupna na zahtjev)