Izravan pristup glavnom izborniku (Pritisni „Enter”)
Pristup sadržaju stranice (pritisnite tipku „Enter”)
Izravan pristup ostalim internetskim stranicama (Pritisni „Enter”)
Icon: top story Brexit
Top vijest :

Brexit - Posljedice britanskog referenduma

Ustav / Institucije 31-03-2017 - 11:27 / Ažurirano: 19-04-2017 - 16:08
 
 

Ujedinjeno Kraljevstvo službeno je najavilo povlačenje iz Europske unije 29. ožujka, pokrenuvši postupak iz Članka 50 Lisabonskog ugovora. Time započinju dugi pregovori između britanske vlade i EU-a kako bi se dogovorili uvjeti novih odnosa. Europski parlament ima ključnu ulogu u odluci o rezultatu. (Pročitaj više: Nakon referenduma: Izazovi odluka o novom odnosu Ujedinjenog Kraljevstva i EU-a )

Većina zastupnika usvojila je u srijedu rezoluciju u kojoj su i službeno odredili ključna načela i uvjete sporazuma o povlačenju. Sporazum koji bi se usvojio na kraju pregovora između UK i EU treba odobriti Europski parlament. (Pročitaj više: Ograničenja u pregovorima o Brexitu)

Konferencija predsjednika odobrila je prijedlog rezolucije čelnika četiri kluba zastupnika i Odbora za ustavna pitanja, u kojem definiraju uvjete za konačno odobrenje sporazuma o povlačenju Ujedinjene Kraljevine od strane Europskog parlamenta. O nacrtu prijedloga raspravljat će se i glasovati sljedeće srijede. (Pročitaj više: Brexit: Zastupnici definirali uvjete za odobravanje povlačenja UK)

Britanska vlada objavila je danas pokretanje Članka 50 Ugovora o EU-u, koji opisuje postupak službenog povlačenja države članice iz Europske unije. Od današnjeg dana Ujedinjeno Kraljevstvo i Europska unija imaju dvije godine za pregovore o povlačenju. Uz to, dvije strane morat će dogovorit nove odnose, što bi moglo trajati značajno dulje. Saznajte više o postupku i ulozi Europskog parlamenta. (Pročitaj više: Članak 50 i odluke o budućnosti odnosa Ujedinjenog Kraljevstva i EU-a )

Otvarajući izvanrednu sjednicu, predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz napomenuo je da je ovo prvi put da je plenarna sjednica sazvana u tako kratkom roku, ali je i naglasio da je odluka građana Ujedinjenog Kraljevstva da napuste EU također bez presedana. (Pročitaj više: Živa rasprava o Brexitu, lažima, snovima i budućnosti EU-a)

REF : 20160701TST34439
 
 
Podijeli
 
 
Ograničenja u pregovorima o Brexitu
 

Ujedinjena Kraljevina započela je formalni proces izlaska iz Europske unije. Europski parlament je utvrdio svoja ograničenja kod pregovora.

 
Parlament reagira na sastanak Vijeća o "Brexitu"
 

Posljedice britanske šokantne odluke i dalje se osjećaju jer zastupnici smišljaju kako će dalje te postavljaju ograničenja za Europu i UK.

 
Britanski referendum: Europski parlament raspravlja nakon odluke
 

Parlament se sastaje na izvanrednoj sjednici kako bi zastupnici izrazili gnjev, žalost, ali i ushićenost. No svi se slažu oko jednoga: život ide dalje.

 
Britanija je glasovala za izlazak: Reakcije iz Europskog parlamenta
 

Vođe Parlamenta iznose svoje reakcije nakon što je Velika Britanija glasovala za izlazak iz Europske unije.