Izravan pristup glavnom izborniku (Pritisni „Enter”)
Pristup sadržaju stranice (pritisnite tipku „Enter”)
Izravan pristup ostalim internetskim stranicama (Pritisni „Enter”)
Top Story icon
Top vijest :

Nagrada Saharov 2016. - Nadia Murad i Lamija Aji Bašar

Institucije / Ljudska prava 12-12-2016 - 12:15 / Ažurirano: 15-12-2016 - 11:39
 
 

Preživjele su zatočeništvo od strane tzv. Islamske države (IS-a), aktivistice za prava jezida i žrtava seksualnog ropstva, Nadia Murad i Lamija Aji Bašar danas su, 13. prosinca, primile Nagradu Saharov za slobodu mišljenja. „Više od 3500 djece i žena taoci su i robovi pod Islamskom državom. Svakog dana umiru po tisuću puta“, rekla je Lamija Aji Bašar na svečanoj dodjeli Nagrade u Europskom parlamentu u Strasbourgu. (Pročitaj više: Aktivistice za prava jezida u Iraku, Nadia Murad i Lamija Aji Bašar, primile su Nagradu Saharov 2016. )

Nagrada Saharov Europskog parlamenta bit će 13. prosinca uručena dvjema žrtvama okrutnosti tzv. Islamske države nad pripadnicama zajednice jezida Nadiji Murad (23 godine) i Lamiji Aji Bašar (19 godina). One su preživjele seksualno ropstvo i postale glasnogovornice žena koje je IS seksualno zlostavljao te zajednice jezida u Iraku. Saznajte više o njima u videu te pratite svečanost dodjele Nagrade uživo na našima stranicama u 12:00. (Pročitaj više: Nadia Murad i Lamija Aji Bašar primaju Nagradu Saharov za slobodu mišljenja za 2016.)

Ove godine Europski parlament dodjeljuje Nagradu Saharov dvjema ženama koje su preživjele ropstvo u rukama Islamske države: Nadiji Murad i Lamiji Aji Bašar. Nad njihovom zajednicom jezida u Iraku militanti IS-a provode genocidnu kampanju koja je ostavila na tisuće mrtvih i zarobljenih. Saznajte više kroz reportažu fotografa Alfreda Yaghobzadeha. (Pročitaj više: Reportaža: Jezidi u žrvnju Islamske države )

Nadia Murad i Lamija Aji Bašar, koje javno podržavaju zajednicu Jezida u Iraku, dobitnice su Nagrade Saharov za slobodu misli 2016. odlukom predsjednika Martina Schulza i predsjednika klubova zastupnika Europskog parlamenta. Dodjela nagrade održat će se u Strasbourgu 14. prosinca. (Pročitaj više: Nadia Murad i Lamija Aji Bašar dobitnice Nagrade Saharov 2016. )

Novinar Can Dündar i njegovi kolege koji se bore za slobodu govora u Turskoj, vođa krimskih Tatara Mustafa Džemilev, aktivistice koje su preživjele genocid nad Jezidima Nadia Murad Basee i Lamija Aji Bašar u finalu su Nagrade Saharov Europskog parlamenta odlukom odbora za vanjske odnose i razvoj 11. listopada. Dobitnik/ca bit će izabran od strane predsjednika Parlamenta i klubova zastupnika 27. listopada, a svečana dodjela održat će se u Strasbourgu 14. prosinca. (Pročitaj više: U finalu Nagrade Saharov: Dündar, Džemilev, Murad Basee i Aji Bašar )

Novinar Can Dündar i njegovi kolege koji se bore za slobodu govora u Turskoj, vođa krimskih Tatara Mustafa Džemilev, aktivistice koje su preživjele genocid nad Jezidima Nadia Murad Basee i Lamiya Aji Bashar te ujgurski akademik Ilham Tohti nominirani su ove godine za Nagradu Saharov. Zastupnici su ih službeno predstavili ovog četvrtka, 6. listopada na zajedničkom sastanku odbora za vanjske odnose i razvoj te pododbora za ljudska prava. Dobitnik Nagrade bit će proglašen 27. listopada. (Pročitaj više: Nagrada Saharov 2016.: Zastupnici predstavili nominacije za Nagradu Saharov )

REF : 20161024TST48413
 
 
Podijeli
 
 
 
 
Pratite na društvenim mrežama
 

Nagrada #Saharov

 
 
Saharov 2016.
 

Nagrada Europskog parlamenta dodijeljena dvjema žrtvama okrutnosti Islamske države (IS), pripadnicama zajednice jezida Nadiji Murad i Lamiji Aji Bašar

 
Nadia Murad i Lamija Aji Bašar