Izravan pristup glavnom izborniku (Pritisni „Enter”)
Pristup sadržaju stranice (pritisnite tipku „Enter”)
Izravan pristup ostalim internetskim stranicama (Pritisni „Enter”)
Top story icon
Top vijest :

Izbor novog predsjednika - Antonio Tajani

Institucije / Poslovnik Europskog parlamenta 18-01-2017 - 15:55 / Ažurirano: 20-01-2017 - 12:07
 
 

Antonio Tajani izabran je za predsjednika Europskog parlamenta 17. siječnja 2017, naslijedivši tako Martina Schulza. Dosadašnji potpredsjednik iz Europske pučke stranke dobio je povjerenje 351 zastupnika u zadnjem, četvrtom, krugu izbora pobijedivši sunarodnjaka Giannija Pittellu (S&D). Njegov mandat istječe 2019. godine s novim europskim izborima. (Pročitaj više: Novi predsjednik Antonio Tajani: “Bit ću glasnogovornik cijelog Parlamenta”)

Antonio Tajani novi je predsjednik Europskog parlamenta od 17. siječnja, a danas, 18. siječnja, zastupnici su izabrali i 14 potpredsjednika te pet kvestora za drugu polovicu mandata koji traje do 2019. godine. Tko je tko u predsjedništvu Parlamenta, provjerite u infografici. (Pročitaj više: Nakon izbora u Parlamentu: Tko je tko )

Nakon izbora predsjednika EP-a, zastupnici su u srijedu izabrali 14 potpredsjednika u dva kruga . Da bi bili izabrani kandidati moraju dobiti aposlutnu većinu važećih glasova u prvom ili drugom krugu. Novi potpredsjednici dolaze iz šest klubova zstupnika. Zastupnici su aklamacijom izabrali 5 kvestora. (Pročitaj više: Izabrano 14 potpredsjednika i 5 kevstora Europskog parlamenta)

Antonio Tajani (EPP, IT) pobijedio je na izborima za predsjednika Europskog parlamenta u četvrtom krugu osvojivši 351 glas. Gianni Pittella ( S&D, IT) je osvojio 282 glasova. (Pročitaj više: Antonio Tajani: novi predsjednik Europskog Parlamenta)

Antonio Tajani izabran je za novog predsjednika Europskog parlamenta 17. siječnja u Strasbourgu u četvrtom i odlučujućem krugu glasovanja. U obraćanju nakon objave rezultata Tajani, kandidat Europske pučke stranke, pohvalio je demokratski postupak i obećao zastupati sve zastupnike. (Pročitaj više: Kako je izabran novi predsjednik)

REF : 20170117TST58587
 
 
Podijeli
 
 
Antonio Tajani
 

Bivši povjerenik Antonio Tajani (EPP) naslijedio je Martina Schulza (S&D) na čelu institucije.

 
 
 
Predsjednik na webu
 
Dužnosti predsjednika
 

Kako se uopće postaje predsjednik? Koje su predsjednikove odgovornosti?

 
Predsjedništvo
 

Predsjedništvo je uključeno u financijska, administrativna i organizacijska pitanja Europskog parlamenta.