Izravan pristup glavnom izborniku (Pritisni „Enter”)
Pristup sadržaju stranice (pritisnite tipku „Enter”)
Izravan pristup ostalim internetskim stranicama (Pritisni „Enter”)
Top STORY ICON - IWD2017 ©Getty Image
Top vijest :

Međunarodni dan žena 2017. - Do boljeg položaja žena u gospodarstvu

Ženska prava/Jednake mogućnosti 07-03-2017 - 13:47 / Ažurirano: 08-03-2017 - 18:25
 
 

Iako su žene obrazovanije, i dalje primaju niže plaće od muškaraca. Također su manje zastupljene na upravljačkim poslovima. Samo jedna trećina menadžera u EU-u su žene, koje uz to zarađuju u prosjeku za četvrtinu umanjene plaće. Ove godine Parlament želi privući pozornost na položaj žena u gospodarstvu. (Pročitaj više: Parlament obilježava Međunarodni dan žena )

Svake godine prigodom Međunarodnog dana žena Europski parlament istakne specifične teme koje se tiču položaja žena u društvu. Ove godine fokus je na jačanju položaja žena u gospodarstvu. Kada govorimo o rodnoj ravnopravnosti mnogo se toga još treba napraviti, bilo da se radi o podjeli rada u kućanstvu ili na poslu, u politici ili u školama, poručuju zastupnice Constance Le Grip i Anna Hedh iz Odbora za prava žena i ravnopravnost spolova. Više u videu. (Pročitaj više: Žene trebaju biti svjesne svojih potencijala )

Svake godine na Međunarodni dan žena Europski parlament bavi se pitanjima vezanim uz ravnopravnost spolova i položaj žena u društvu. Ove godine Parlament poseban naglasak stavlja na položaj žena u gospodarstvu. Više u našoj infografici. (Pročitaj više: Ravnopravnost spolova: 5 područja za napredak )

Ove godine na Međunarodni dan žena Europski parlament u svom programu ističe važnost osnaživanja žena u gospodarstvu. U srijedu, 8. veljače, Ernest Urtasun (Zeleni, Španjolska) izvjestitelj na temu ravnopravnosti žena govorit će s izazovima uživo na Facebooku. Žene su i danas niže plaćane, primaju niže mirovine, slabije su zastupljene u politici te visokim položajima u gospodarstvu. Uključite se u raspravu i pratite događaje u parlamentu. (Pročitaj više: Međunarodni dan žena 2017. u Europskom parlamentu: Fokus na položaju žena u gospodarstvu )

REF : 20170306TST65203
 
 
Podijeli
 
 
Smanjivanje razlike među spolovima u Europi
 

EU je tek na pola puta u postizanju rodne ravnopravnosti, a napredak je do sada bio spor, s tek marginalnim pomacima posljednjega desetljeća. Zastupnici se bore za niz akcija kako bi se konačno stalo na kraj razlikama među spolovima.

 
Više žena u znanosti
 

Vrlo mali broj žena odabire znanost za svoju karijeru. I dalje ih se odvraća od ulaska u područje kojim dominiraju muškarci.