Jogállamiság Magyarországon: fellépjen-e az EU az uniós értékek védelmében? 

Az Európai Parlament kedden vitatja meg a magyarországi jogállamiság helyzetét, mielőtt szerdán eldönti, hogy lépnie kell-e az Uniónak az uniós értékek súlyos megsértésének kockázata miatt.

A vitán jelen lesz Orbán Viktor magyar miniszterelnök, aki a vita elején szólal fel.

A Parlament állampolgári jogi bizottsága szerint ez a kockázat fennáll, ezért a szakbizottság javasolja a tagállamoknak az uniós szerződés 7. cikk (1) bekezdése szerinti eljárás elindítását. Az eljárás az Unió értékeit - többek között a demokrácia és a jogállamiság meglétét és az emberi jogok tiszteletben tartását - fenyegető veszély fennállta esetén indítható el.

A Judith Sargentini holland zöldpárti képviselő által összeállított javaslat elfogadásához, majd a tagállamokat tömörítő Tanács elé juttatásához a képviselők abszolút többségének, azaz 376 képviselőnek a szavazatára, valamint a leadott szavazatok kétharmadára együtt van szükség.

Most fordulna elő először, hogy a Parlament kezdeményezi a 7. cikk aktiválását tekintettel a jogállamiság, a demokrácia, és az alapjogok súlyos megsértésének veszélyére egy tagállamban.

Vita: szeptember 11., kedd, 15 órától

Szavazás: szeptember 12., szerda, déltől

Eljárás: jogalkotási állásfoglalás

Sajtótájékoztató: szeptember 12., szerda, 14:00 órától Judith Sargentini jelentéstevővel