Új uniós szabályok a terrorizmusfinanszírozás ellen 

A terrorizmus finanszírozásának felszámolását célozzák azok az új, pénzmosás elleni és a pénzáramlás nyomonkövetését előíró szabályok, amelyekről kedden vitázik és szerdán dönt a Parlament.

Az uniós tagállamok eltérő módon határozzák meg és büntetik a pénzmosást, ez pedig kiskapukat nyit a bűnözők és terroristák számára, miközben megnehezíti a pénzmosást határokon át üldözni próbáló rendőrség és igazságszolgáltatás dolgát.

Az új szabályok többek között Európa-szerte egységesítik a pénzmosás definícióját és minimum büntetési tételeket állapítanak meg, komolyabb elrettentésül szolgálva és javítva az igazságszolgáltatás hatékonyságát.

Az egyik országból a másikba áramló kézpénzmozgásra vonatkozó új szabályok célja a kiskapuk bezárása. A kézpénz fogalmába ezentúl az arany és a feltölthető elektronikus készpénzkártyák is beletartoznak, így a hatóságok a jelenlegi 10.000 eurós határérték alatt is regisztrálhatják majd a kézpénzmozgást, és bűncselekmény gyanúja esetén ideiglenesen lefoglalhatnak összegeket. Az „egyedül utazó”, azaz postán vagy csomagként küldött pénzt pedig be kell majd jelenteni.

Vita: szeptember 11., kedd

Szavazás: szeptember 12., szerda

Eljárás: rendes jogalkotási eljárás, megállapodás első olvasatban