Célkeresztben az országonként eltérő termékminőség 

Ugyanolyan márkanév alatt, ugyanolyan csomagolásban árult termékeknek ugyanolyan alkotóelemekből kell állnia az egész Unió területén, jelentik ki várhatóan a képviselők csütörtökön.

Számos teszt és felmérés mutatta ki, hogy elsősorban Közép- és Kelet-Európában az ugyanazon márkanév alatt és csomagolásban árult, látszólag a máshol árulttal egyforma termékek összetétele valójában eltérő, és jellemzően a vásárló kárára.

A különbségek nem csak élelmiszerek, például halpálcikák, porlevesek, kávé vagy üdítőitalok esetében mutathatók ki, hanem gyakran felmerülnek nem-élelmiszer termékeknél, így többek között mosószereknél, kozmetikumoknál, higiéniai termékeknél és bébitermékeknél is. Magyarországon a Nébih 2017-es felmérése 71 féle eltérést talált 96 Magyarországon, Olaszországban és Ausztriában egyaránt forgalmazott termék esetében

Ha egy cég az egész Unió területén forgalmaz egy terméket, de a termék összetétele országonként változó, akkor az nem forgalmazható látszólag azonos címkézéssel és márkanév alatt, fogalmaznak a képviselők az állásfoglalás-tervezetben. Ha a gyártó a helyi igényekhez igazítja termékét, akkor a fogyasztóknak jogukban áll értesülni az egyes termékek összetételének, alkotóelemeinek változásáról.

A képviselők számos jogszabály módosítását javasolják mind uniós, mind nemzeti szinten az eltérő termékminőség problémájának kezelésére. A lehetséges lépések között megemlítik a gyors, határon átívelő együttműködést és adatmegosztást, az összehasonlító teszteket, a törvények hatékonyabb betartatását, és a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokról szóló irányelv Bizottság által 2018 áprilisában előterjesztett frissítésének egyértelműsítését.

Vita: szeptember 13., csütörtök

Szavazás: szeptember 13., csütörtök

Eljárás: nem jogalkotási állásfoglalás