Baktériumok: a képviselők az antimikrobiális szerek használatának visszaszorítását kérik 

A multirezisztens baktériumok jelentette egyre nagyobb veszély miatt európai szinten kell korlátozni az antibiotikumok használatát, vélik egyes a képviselők.

Korlátozzák a tagállamok, hogy mennyi antibiotikumot írhatnak fel orvosok és állatorvosok, és szüntessenek meg minden ösztönzőt, amely az ilyen gyógyszerek felírása sarkallná a szakembereket: erre kérik a képviselők az Európai Bizottságot és a tagállamokat egy nem kötelező érvényű állásfoglalásban, amelyről csütörtökön szavaz a Parlament.

A Bizottságnak össze kellene állítania az emberi és állati patogének fontossági sorrendbe állított, uniós jegyzékét, amelyből egyértelműen kitűnnének a jövőbeli kutatás-fejlesztési célok. Az új gyógyszerek fejlesztését ösztönzőkkel kellene segíteni, áll az állásfoglalás-tervezetben.

A Parlament egy másik jogszabálytervezetben azt is el szeretné érni, hogy korlátozzák az állatoknak megelőző céllal, vagy egyedek közötti válogatás nélkül adható antimikrobiális szerek mennyiségét. A tervezetben arra is felkérik a Bizottságot, hogy állítsa össze a csak embernek adható antibiotikumok listáját.

Vita: szeptember 12., szerda

Szavazás: szeptember 13., csütörtök

Eljárás: nem jogalkotási állásfoglalás