„Amerika az első!”: a képviselők megkérdőjelezik az irányvonalat 

Az USA lépései megkérdőjelezik az közte és az Európai Unió közötti partnerséget. A nemzetközi megállapodások felmondása ellenére mégis fontos fenntartani a kapcsolatot, vélik a képviselők.

A kedden vitára és szerdán szavazásra bocsátott állásfoglalás-tervezet kiemeli, hogy az EU és az USA közötti kapcsolat a globális stabilitás alapvető garanciája. A képviselők ugyanakkor sajnálatukat fejezik ki az Egyesült Államok egyoldalú, „Amerika az első!” hozzáállása miatt, amely az USA és az EU érdekeit egyaránt sérti, és aláássa az egymás iránti bizalmat.

A képviselők megjegyzik, hogy az acél- és alumíniumvámok újbóli amerikai bevezetése nem igazolható nemzetbiztonsági indokokkal, és felszólítják az Egyesült Államokat ezen vámok megszüntetésére, jelezve, hogy a vitás kérdések rendezésének megfelelő helyszíne a Kereskedelmi Világszövetség (WTO).

A két fél közti feszült viszony ellenére a képviselők szerint továbbra is kulcsfontosságú az EU és az USA közötti, a közös értékek, jogok érvényesülésén és a nemzetközi jog tiszteletben tartásán alapuló partnerség fenntartása. Különösen igaz ez egy olyan időszakban, amikor más világhatalmak - Oroszország, Kína - szilárd politikai és gazdasági stratégiája szembemegy ezekkel az értékekkel.

Vita: szeptember 11., kedd

Szavazás: szeptember 12., szerda

Eljárás: nem jogalkotási állásfoglalás