Az EU-csúcsról és az Unió menedék- és migrációs politikájáról vitáznak a képviselők 

A képviselők kedd reggel áttekintik a december 13-14-i EU-csúcs eredményeit, majd az Unió menedék- és migrációs politikájának reformjáról vitáznak.

Az uniós állam- és kormányfők 2018. december 13-14-i brüsszeli csúcstalálkozójának legfontosabb témái az Unió hosszú távú költségvetése, a külkapcsolatok és a közös piac voltak. A december 13-i, az Unió 27 tagállamának részvételével lezajlott külön találkozót a brexit ügyének megvitatására szánták.


Az Unió menekült- és migrációs politikájának reformja

A közös európai menekültügyi rendszer átalakításának elakadása, különösen a (a menedékügyi eljárás lebonyolításáért felelős országot kijelölő) dublini rendszer reformjának leállása is szerepel a Tanáccsal és a Bizottsággal folytatott vita napirendjén.

Az Európába érkező bevándorlókkal és menedékkérőkkel kapcsolatos ügyintézés javítása és a tagállamok közötti felelősségmegosztás témája külön hangsúlyt kap a Földközi-tengeren a közelmúltban történt események, és bizonyos tagállamok azon döntése miatt, hogy nem engedik meg a megmentett migránsok és menedékkérők partraszállását.

Vita: január 15., kedd

Eljárás: állásfoglalás nélküli vita