A kétsebességes uniós integráció kérdései 

A Parlament várhatóan az „à la carte Európa” ötlete és a másodosztályú tagság ellen foglal állást egy csütörtöki szavazás során.

A képviselők áttekintik a tagállami integráció eltérő módozatait, amelyeket az európai szakzsargonban az „à la carte Európa”, „változó geometria”, „többsebességes Európa” vagy „első- és másodosztályú tagság” kifejezésekkel írnak le. A differenciálódást az európai projekt hasznára kellene fordítani ahelyett, hogy a folyamat veszélybe sodorja az Uniót, figyelmeztetnek a képviselők.

A Parlament az EU-szerződések felülvizsgálatát javasolja annak érdekében, hogy szabályozottan bonyolódjon a már megindult differenciálódási folyamat, és hogy megszűnjön az uniós jogszabályok alóli állandó kivétel lehetősége.

A képviselők az Európa jövőjéről folytatott viták során már többször említették az eltérő fokú integráció okozta problémákat.


Háttér

A tagállamok uniós integrációjának sebessége, az integráció által érintett terület és az integráció mélysége eltérő lehet. A differenciált integráció az alábbi szabályozott formákat öltheti:


  • Megerősített együttműködés a tagállamok egy-egy csoportja között (konkrét témák, például a válásokra vonatkozó jogszabályok területén)
  • Állandó strukturált együttműködés (a biztonság és a védelem területén)
  • Pár ország állandó kívülmaradási jogot kért egyes uniós szabályzás alól (Dánia például kívül marad az eurón és a schengeni rendszeren)
  • Átmeneti intézkedések az újonnan belépő tagállamokban (együttműködési és ellenőrzési mechanizmus vagy ideiglenes eltérés az uniós szabályzástól)

Az eltérő mértékű integráció megítélése tagállamonként változó. Egyes országokban pozitív jelenségként írják le, mert a nagyobb fokú integráció esetén gyorsabb az előrelépés, máshol - köztük Magyarországon - viszont kedvezőtlennek ítélik a differenciált integráció folyamatát, mert álláspontjuk szerint az első- és másodosztályú tagok csoportját eredményezi.

Vita és szavazás: január 17., csütörtök

Eljárás: saját kezdeményezés