Hány képviselő dolgozik a Parlamentben? 

EP-képviselők szavazás közben, © Európai Parlament. 

2014. július elsejétől a Lisszaboni Szerződésnek megfelelően 751 európai parlamenti képviselő kezdte meg a munkát. A következő, 2019. májusi európai választások után az Európai Parlamentnek 705 tagja lesz, kivéve, ha akkor az Egyesült Királyság még mindig az Európai Unió tagja.


Az EP 2018. februári javaslata alapján az Európai Tanács 2018 júniusában határozatot fogadott el az Európai Parlament összetételéről. Ez tagállamonként meghatározza az Európai Parlamentbe a 2019 és 2024 közötti parlamenti ciklusra beválasztandó képviselők számát. A 73 brit képviselő távozása miatt az EP létszáma 751-ről 705-re csökken. Ez a csökkentés mozgásteret biztosít az Unió lehetséges jövőbeni bővítésének esetére.


Az Egyesült Királyság Unióból való kilépésével megüresedő 73 helyből 27-et a csökkenő arányosság elvének jobb érvényesülése céljából elosztanak.


A 27 hely Franciaország (+5), Spanyolország (+5), Olaszország (+3), Hollandia (+3), Írország (+2), Svédország (+1), Ausztria (+1), Dánia (+1), Finnország (+1), Szlovákia (+1), Horvátország (+1), Észtország (+1), Lengyelország (+1) és Románia (+1) között oszlik meg. Egyetlen tagállam veszít el képviselői helyeket.


A javaslat biztosítja, hogy a képviselői helyek „igazságos, időtálló és átlátható módon” legyenek elosztva. Az Európai Unióról szóló szerződés értelmében a képviselői helyek új elosztása során tiszteletben kell tartani a „csökkenő arányosság” elvét, azt, hogy a lakosság számához viszonyítva a nagyobb tagállamok kevesebb képviselői hellyel rendelkeznek, mint a kisebb tagállamok; egy népesebb tagállam parlamenti képviselője több polgárt képvisel, mint egy kevésbé népes tagállam képviselője.


751 EP-képviselő  ; az Európai Parlamentben

Idézet megosztása: