Fizetés és nyugdíj 

Mennyit keresnek az európai parlamenti képviselők?

A 2009 júliusa óta hatályban lévő egységes képviselői szabályzat alapján minden EP-képviselő azonos fizetést kap.

Az egységes szabályzat értelmében az európai parlamenti képviselők havi bruttó fizetése 8.757,70 euró (2018. júliusi adat). A fizetést a Parlament költségvetéséből folyósítják, abból a közösségi adót és a biztosítás költségét vonják le. Az így kapott nettó bér 6.824,85 euró. A képviselőknek számos esetben saját országukban is fizetniük kell adót jövedelmük után. Az alapfizetést az Európai Bíróság bírái alapfizetésének 38,5%-ában állapították meg, az EP-képviselők tehát nem dönthetnek saját fizetésükről.

Van néhány kivétel az egységes szabályzat alól: azon EP-képviselőknek, akik a 2009. évi választások előtt is mandátummal rendelkeztek, lehetőségük volt arra, hogy európai parlamenti tagságuk teljes időtartamára fenntartsák maguknak a korábbi, nemzeti rendszer szerinti fizetést (a nemzeti parlamenti képviselők fizetésével azonos összeget), az átmeneti juttatásokat és a nyugdíjat.

Jogosultak-e az EP-képviselők nyugdíjra? Mennyi a nyugdíj összege?

A képviselők 63 éves koruk után öregségi nyugellátásra jogosultak. A nyugdíj összege a mandátum minden teljes éve után a tiszteletdíj 3,5%-a, összesen azonban nem több mint 70%-a. A nyugdíjak költségét az Európai Unió költségvetése fedezi.

A képviselők számára 1989-ben bevezetett kiegészítő nyugdíjrendszer fokozatosan megszűnik, ebbe az új képviselők 2009 júliusától már nem léphetnek be.