Fizetés és nyugdíj 

Mennyit keresnek az európai parlamenti képviselők?

A 2009 júliusa óta hatályban lévő egységes képviselői szabályzat alapján minden képviselő azonos fizetést kap.

Az egységes szabályzat értelmében az európai parlamenti képviselők havi bruttó fizetése 8.757,70 euró (2018. júliusi adat). Ez a fizetés a Parlament költségvetéséből származik. Valamennyi képviselő fizet uniós adót és biztosítási járulékot, ezután fizetése 6.824,85 euró. Emellett a legtöbb uniós ország előírja képviselői számára, hogy saját országukban is fizessenek nemzeti adót. Az egyes képviselők végleges (nettó) fizetése ezért a tagállam származási országának adózási szabályaitól függ. Az alapfizetést az Európai Bíróság bírái alapfizetésének 38,5 százalékában állapították meg, a képviselők tehát nem döntenek és nem is dönthetnek saját fizetésükről.

Az egységes statútum alól létezik néhány kivétel: azon képviselőknek, akik a 2009. évi választások előtt is mandátummal rendelkeztek, lehetőségük volt arra, hogy európai parlamenti tagságuk teljes időtartamára fenntartsák maguknak a korábbi, nemzeti rendszer szerinti fizetést (a nemzeti parlamenti képviselők fizetésével azonos összeget), átmeneti juttatásokat és nyugdíjat.


Jogosultak-e a képviselők nyugdíjra? Mennyi a nyugdíj összege?

A képviselők 63 éves koruk után öregségi nyugellátásra jogosultak. A nyugdíj összege a mandátum minden teljes éve után a tiszteletdíj 3,5 százaléka, összesen azonban nem több mint 70 százaléka. A nyugdíjak költségét az Európai Unió költségvetése fedezi.

A képviselők számára 1989-ben bevezetett kiegészítő nyugdíjrendszer fokozatosan megszűnik, ebbe az új képviselők 2009 júliusától már nem léphetnek be.