Miért ingázik a Parlament Brüsszel és Strasbourg között? 

Az EU nemzeti kormányai 1992-ben egyhangúan úgy döntöttek, hogy az Európai Unióról szóló szerződésben rögzítik az uniós intézmények hivatalos székhelyét.

A döntés a Parlament munkarendje szempontjából is fontos volt: hivatalos székhelye és a plenáris ülések többségének helyszíne Strasbourg lett; a parlamenti bizottságok üléseire Brüsszelben került sor; a Parlament titkárságának (azaz személyzetének) székhelye pedig Luxembourg lett. 1997-ben az egész szabályozást beépítették az Európai Unióról szóló szerződésbe.

A jelenlegi rendszer bármilyen módosítása az új Szerződés részévé válik, amihez az összes tagállam kormányának egyhangú döntése szükséges, valamint az, hogy mindegyik nemzeti parlament ratifikálja a módosításokat.

Mik a költségei annak, hogy Strasbourg a Parlament székhelye?

Az Európai Parlament 2013-as tanulmánya szerint évi 103 millió euró megtakarítást jelentene, ha a Parlament strasbourgi működését Brüsszelbe vinnék át (2014-es adat). Ez jelentős összeg, bár a parlamenti költségvetés csupán 6%-ának, illetve az uniós igazgatási költségvetés 1%-ának vagy a teljes uniós költségvetés mindössze 0,1%-ának felel meg.

2014-ben az Európai Parlament 2013. november 20-i állásfoglalása nyomán a Számvevőszék elkészítette saját, független elemzését. A Számvevőszék megerősítette a 2013-as tanulmány következtetéseit, de arra jutott, hogy a strasbourgi székhellyel kapcsolatos összes kiadás évi 109 millió euróra rúg. További 5 millió eurót lehetne megtakarítani, ha az Európai Bizottság és a Tanács költségvetéséből kevesebbet költenének útiköltségre.